Миналият месец традиционалистът в кухнята Санти Сантамария се прицели в ресторанта на г-н Адриа El Bulli, като заяви, че ястията там са направени така, че повече да впечатляват, отколкото да задоволяват вкуса. Освен това г-н Сантамария, който ръководи близкия до El Bulli, също с три мишленски звезди ресторант Can Fabes обяви, че химичните съединения използвани в молекулярните ястия на Феран Адрия поставят здравето на клиентите в опасност .
Произведенията на прочутия катлунски готвач често сa резултат на високотехнологично превръщане на продуктите в пяна или гелове.
В отговор на нападките на г-н Сантамария, пред испанската държавна телевизия Феран Адрия каза; "Трябва да е ясно, че тези продукти са напълно здравословни и се употребяват от поне 50 години." Например," продължава той "най-добрият в света шоколад съдържа лецитин, който го прави по-течен ... и това, което ние правим е да вземем лецитина и да го използваме в друго ястие."
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights