Ресвератролът, химичен компонент на червеното вино, който все по-задълбочено се изучава от медицината, може да ограничи затлъстяването, като не позволява на мастните клетки да се развиват. Проучването с това твърдение е представено в понеделник на 90-тата годишна среща на Обществото на ендокринолозите в Сан Франциско. Екип от учени от Университета в Улм, Германия, докладваха, че ресвератролът има потенциал, като хранителна добавка, тъй като едновременно спира натрупването на тегло и предотвратява здравните проблеми свързани със затлъстяването, като диабет тип 2 и запушването на артерии.
Дозите от ресвератрол използвани в проучванията отговарят на консумацията на няколко бутилки вино, което предполага, че добавянето на веществото в храната ще е по-ефективно от пиенето на вино. Положителните резултати за здравето силно зависят от дозтата т.е. колкото повече ресвератрол се приема, толкова влиянието му е по-силно.
Въпреки, че д-р Фишър-Позовски, детски ендокринолог в университетския научен екип е доволна от резултатите, тя предупреждава: " Трябва да се има предвид, че е възможно да съществуват странични ефекти. Все още няма достатъчно надеждни изследвания на действието на ресвератрола при хората."
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
12, 01, 21 Юли 2009, 12:01
Lb9wTW arpapoqo jkccphzc tcalzwvu