С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

ОТ БРОЯ: Нови, вкусни, любими през 2024 г.

Бакхус
03 Декември 2024, 07:15
Share Tweet Pin it Share

През цялата година следим отблизо новите места, които отварят врати, и се стараем да ви показваме най-интересното. Но с настъпването на края на 2024 идва и тежката задача - да съберем всичко, което ни впечатли, в една селекция. Правим важната уговорка, че има още много нови обекти, които заслужават внимание, но сме избрали да ви представим само тези, през които лично сме минали. Това са местата, които ни вдъхновиха с концепция, качество или просто с духа си. Подредихме ги по категории, за да ви улесним в откриването на вашето следващо любимо място.

Ресторанти

Georges & José
София, ул. "Раковски" 85

Жорж и Хосе. Не са французин и испанец, а Иво Игнатов (възпитаник на Le Cordon Bleu Paris) и Живка Тренчева (един от хората зад първия италиански ресторант в София - Pastorant и вещ сомелиер), и се намират на ъгъла на улиците "Георги С. Раковски" и "Екзарх Йосиф". Този квартал все повече ни изненадва с вкусните места, които изскачат, а те някак са си на мястото. От терин с кисели краставички, през мак енд чийз, та до шкембе чорба с език, поднесена с лайм, лук и кориандър... намираме за всекиго по нещо, и то вкусно.

Ресторант AРИА
София, ул. "Узунджовска" 7-9

Ресторант АРИА отвори врати през пролетта и нашите #бакхуспосланици честно ни напомнят да отидем. Е, отидохме и действително си заслужава. Ресторант с модерна българска кухня с интернационално внимание и богат избор от български вина. Менюто е сезонно, като шеф Атанас Балкански доста често сменя предложенията си, затова гледаме често да ги посещаваме, за да не изпуснем нещо.

La Passione
София, бул. "Васил Левски" 51

La Passione отвори врати съвсем наскоро и го посетихме може би още в първата седмица от отварянето.
За менюто там можем да говорим много, но както се казва - идете и вижте за себе си.
Всеки ден предлагат различни обедни предложения, а основното меню включва автентични разядки, паста, пица и голямо разнообразие за хората, които не са почитатели на месото. Едно някак лично предложение - опитайте лингуините с лимон, че да ни споменавате с добро.

Джаста Паста
София, ул. "Николай Ракитин" 2

От класически рецепти до доста смели кулинарни иновации, които да си доставиш вкъщи или да хапнеш на място, като, разбира се, не се ограничаваме само с пастата. От автентична карбонара до талятели с крем от шамфъстък с авокадо и тартар от скариди - това място предлага наистина огромно и много различно разнообразие от вкусове.

Kuzina Greek Eatery
София, ул. "Хан Аспарух" 36

Критските вдъхновения, козанският шафран, морските дарове на Миконос и фава за чудо и приказ - всичко тук носи дъха на Гърция, но с щипка новаторство.

  • Гръцки ресторант

    Гръцки ресторант "Кузина", Kuzina Greek Eatery

    снимка: Цветелина Белутова



Синева
София, ул. "Будапеща" 31

Отбиваме се в емблематичната синя къща, която сякаш всички са запечатали в кадър поне веднъж. От често обновяващото се меню, през коктейлите и селекцията от хубави вина до гост готвачите, които добавят своя щрих. "Синева" всеки ден предлага различно обедно меню, а през уикендите се извива опашка и за брънч.

Cichetti & Vino

Отправяме се директно към Венеция с типичния техен ордьовър.
С акцент върху чикети културата, това място предлага малки, изискани хапки, познати от венецианските улици, където търговци, рибари и занаятчии са спирали за кратка пауза с чаша добро вино.
Тук чикетите са поднесени с финес и внимание към детайла, придружени от подбрана винена селекция. Семпло, изискано и достатъчно, за да създаде една уютна атмосфера.

И по нещо сладко


  • снимка: Даня Лам



Da Donuts
София, ул. "Шейново" 13а

Зад тези донъти стои Desert Architecture и по-конкретно Деница Дойнова, която започва това сладко приключение по време на пандемията, докато е главен сладкар в ресторант Космос. Именно там за един брънч тя прави първите си донъти и както сама споделя: "Много се изкефих." Днес Деница продължава да радва всички ни с тези малко по-различни донъти - перфектни дори за хора, които не са страстни почитатели на сладкото, защото са толкова вкусни, че можеш да ги ядеш дори и без крем.

Glory Hole Donuts
бул. "Патриарх Евтимий" 54а

Това дали не е най-розовото място в София?
Тази година градът стана център на поничките и със сигурност не можем да се оплачем от разнообразие.
И като говорим за впечатляващ маркетинг - Glory Hole със сигурност взимат приза. Зад него стои шеф Владимир Тодоров, познат ни от Fake French, a и не само. За това място можем да кажем само We DONUT have ketchup и да да ви препоръчаме да идете да си вземете един бостън крем.



Сладкарница "Марашлян"
София, ул. "Шейново" 4А

"Марашлян" започва като малко ателие през 2021 г., бързо се превръща в магазин, а днес е изискана сладкарница - по-скоро ресторант за десерти. Тук всяка хапка е внимателно поднесена върху бели покривки, с натурални лимонади и кафе от Chucky's. А скоро се очакват и закуски - нещо, което София определено ще оцени.
За пиене


Още вино!
София, ул. "Неофит Рилски" 72

"Още вино" е скрито в тих софийски двор, носещ чара на стара София - зеленина, каменни плочи и сграда от 1911 г., която е била дом на д-р Марин Русев, пионер в балнеологията. Днес пространството е винен оазис с внимателно подбрани вносни и български вина с акцент върху малки изби, интересни сортове и минимална намеса. Имат си и менюто, която включва тапаси и деликатеси за гладните души. Често се озоваваме там на дегустации, културни събития или просто на по чаша (или две) вино.

Nektar
ул. "Искър" 11

В бар "Нектар" е за феновете на натуралното! Откриваме богат избор от натурални и биодинамични вина, крафт бири, комбуча, сезонни коктейли и занаятчийски дестилати. Винената листа е внимателно подбрана - от леки и неангажиращи до диви натурални вина, като по-голямата част от тях се предлагат на чаша.
Менюто е минималистично и сезонно, но с постоянна база: хляб с масло, маслини, занаятчийски колбаси и сирена, една разядка, мариновани зеленчуци, десерти и фондю.

Spritz Bar
София, ул. "Цар Шишман" 3А

Ако аперол шприц не е вашето питие, не се тревожете - в Spritz Bar изборът е повече от щедър: над 20 разновидности на шприцове и отделно меню с поне 10 вида маргарити. Малко, уютно и с точно толкова характер, колкото да стане предпочитано място за жадни Бакхус ентусиасти, които търсят хубав коктейл и приятна, неангажираща атмосфера.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »