Punto Rosso е новата софийска обедна гореща точка. Тук се вади pala romana, пица на метър, или просто римска пица.
Преди години Борис Симеонов, собственикът и майстор пицар на Punto Rosso, се среща с гуруто на римската пица - Габриеле Бончи, на изложение в Римини. Следват поредица курсове, които го посвещават в школата му, така че днес да може да опитаме неговата версия на един от най-високите класове пици - тези с тесто от типа "scrocchiarella". Струва си.
Заведението е от типа tavola calda или топла витрина. Консумацията е на бързо, и на крак, но може и да седнете. Има четири вида салати, четири лазани, две пресни пасти. И все пак кралицата в Punto Rosso е пицата.
Ето какъв е режимът тук: мястото отваря в 8.30. Вадят се пицети, банички, ротоло, пица-щрудел. Малко по-късно се явяват пълнените фокачи - с прошуто кото, риба тон или вегетариански. Пикът е между 12 и 14 ч., когато започват да се вадят четирите вида пици и когато е обедната почивка на околните учреждения. Следобед постепенно темпото спада, а в 19 ч. се затваря.
Ако се интересувате, тук може да научите всичко за тестото: кога е в апогея си, за газовата му фаза, за високата хидратация, за пълното разграждане на съставките - решаващото условие, което предотвратява усещането за тежест, за баланса между аромат, структура и зрялост, за газовите джобчета, за силните брашна или дори само любопитни факти като този, че хрупкавото стимулира мозъка повече, отколкото мекото.
Punto Rosso e масово, достъпно, с повече от привлекателни цени, и това точно му е целта и концепцията - вкусът да докосне максимален брой хора. А тъжната софийска street food сцена се сдоби с едно ценно попълнениие.
ул. Веслец 6
8.30 - 19 ч.
събота и неделя - почивни
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
08, 07, 12 Април 2017, 08:07
Благодаря Ви много за този материал. При първа възможност, с най-голямо удоволствие ще посетя мястото и ще опитам какво представлява римската пица. Ммммммммммммм... :-) Хубав и спорен ден от мен! :-)
Колкото до тъжната улична търговия на храна в София - не мисля, че е чак толкова тъжна. ;-)
-1