С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Книги

ОТ БРОЯ: Храна за размисъл в МАХАЛА

Борислава Славова
19 Март 2024, 12:00
Share Tweet Pin it Share

Фотография: Николай Евстатиев


Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУКс доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, Wine & Co.


"Махала" е на тихата софийска уличка "Екзарх Йосиф" едва от десет месеца, но вече намери "своите хора" сред почитателите на добрата чуждоезикова литература. Книжарницата е създадена от рекламиста Йордан Жечев и преводачката Мария Енчева малко на шега, докато седят на по чаша кафе в "Ж Jazz Room" и разсъждават върху нещата, които ги свързват. Сякаш от само себе си изниква и отговорът - книгите! От само себе си се ражда и идеята двамата да си отворят място за подбрана литература на чужди езици, за разговори, кафе и вино.

Днес "Махала" е много повече от това. В книжарницата с високи прозорци и обилна светлина се организират събития от всякакъв вид - от дегустация на натурално вино до фестивали на българското документално кино. Някак естествено в книжарницата се набляга и на кулинарията, тъй като и двамата ѝ собственици са любители на добрата храна поне колкото на добрата литература. Затова по рафтовете могат да бъдат открити както традиционни издания като кулинарния наръчник на покойния френски виртуоз Пол Бокюз, така и футуристични книги като рецептурника за приготвяне на ястия с месо, отгледано в инвитро условия.
Освен да зарадват себе си или близък човек с нова книга, посетителите могат си "издърпат" нещо от рафта и просто да почетат, потънали в уютната атмосфера на книжарница "Махала".
Избрахме осем книги, от които черпим вдъхновение и знаем, че ще ви послужат като "храна за размисъл".

Tava: Eastern European Baking and Desserts
Irina Georgescu


Още с релефната бродерия на своята корицата, Tava на Ирина Джорджеску потапя в пъстрия фолклор на Източните Балкани и буди известна носталгия. Tava не е точно лична среща с Румъния, а повече шумна седянка на етноси и култури изпод звучния съпровод на живота зад Желязната завеса. Настроението между кориците е домашно и оживено, сякаш си надникнал в кухнята на съсед преди празник, а познатото и непознатото са здраво хванати в топлата прегръдка на споделената земя и минало. Сред богатия пейзаж от рецепти ще срещнете арменска пахлава, саксонски кейк с ревен, швабски полумесеци с маково семе, еврейски пърленки и унгарски лангоши, всички те поднесени на тепсия като свидетелство за многоликото и ценно кулинарно наследство на региона. Увлекателно предадена история съпровожда част от по-старите традиционни рецепти, като тази за перлени ечемичени пудинги със сушени плодове, докато други ни запознават с блясъка на някогашните сладкарници и началото на модерното европейско майсторство. Tava, разбира се, е великолепно илюстрирана и помества елементите на сантименталния балканския бит в контекста на съвременната естетика. Рецептите са лесни за следване, повечето продукти обичайни, а вкусовете - близки.

За кого е подходяща: Тава е чудесно допълнение към колекцията на всеки, който обича да чете и пече с културен контекст. Чудесен нишов спектър от печива и десерти за умели сладкари, също така и богат набор от идеи за любители с афинитет към балканската и източноевропейската кухня отвъд най-познатите рецепти.

Atelier September: A place for daytime cooking
Frederik Bille Brahe


A place for daytime cooking е първата книга, посветена на емблематичния ресторант Atelier September и рецептите на неговия собственик Фредерик Биле Брахе. Изключително естетичното издание включва 86 рецепти, повечето от които вегетариански, фокусирани върху концепцията за закуската, била тя късна или не. Храната между страниците на Atelier September е по-скоро семпла откъм приготвяне и компоненти, но неизменно естетична, и възнаградена с отношение. Философията на датчанина е насочена върху на пръв поглед обичайни съставки и сезонни продукти, които изискват малко намеса и по-скоро облагородяване чрез креативни съчетания и минималистично поднасяне. Atelier September е high society наръчник по "оскъден" лукс, в който закуската е съставена от филия хляб, варено яйце, масло и сирене, но пък е поставена в ценна етруска керамика, небрежно намерена на битпазар. Класически омлети обсипани с див лук, американски палачинки със сладко, леко пикантен тост с авокадо и свежи салати от приятно осолени цитруси и леко горчиви листни зеленчуци са част от изчистеното меню на книгата и мястото. Atelier September няма да ви научи на екстра непознати рецепти, но ще ви даде своя утвърден опит как да направите екстра от обичайното по вкусен начин.

За кого е подходяща: макар и семпла, философията на Atelier September е семпла по скандинавски. В този смисъл и рецептите в нея са ориентирани към градския човек с по-артистично отколкото практично отношение към храната. Подборът на рецепти е чудесно вдъхновение за почитателите на брънч и леки сезонни ястия. Ако Сабале в София е вашето място, това е вашата книга.

Sweet Salone: Recipes from the Heart of Sierra Leone
Maria Bradford


Автентичност и достъпен фюжън от Сиера Леоне. Sweet Salone е всичко хубаво, което вдъхновената от чужда кухня кулинарна книга трябва да бъде. Рецептите са основани на традицията, но практично отразяващи съвременните влияния, а елементите на личен разказ от Мария Брадфорд допринасят за опознаване на безподобната култура на региона през уюта на детските спомени. Ястията са разделени в няколко категории, сред които street food, афрофюжъни, традиционни домашни ястия и десерти, давайки широк спектър от приложимост. Тамаринд, сусам, манго и чили описват настроението в рецептите на Sweet Salone. Супа с агнешко и бамя, яхния с рибени кюфтета, паниран пикантен карфиол и семпъл маслен кекс са сред героите на топлия вкус и богатата хранителна култура на Сиера Леоне, изкована от сложна и особено пъстра история.

За кого е подходяща: за всеки с желание да готви чуждестранно или любопитен към туистове на познати ястия. Рецептите не изискват повече от основни умения, а продуктите не са неоткриваеми за някого с ентусиазъм. Книгата е пъстра и практична за домашно готвене.

Останалите вдъхновения, открийте в посления брой на Бакхус.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »