С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

  • Willkommen в голямото кабаре на Берлин

    Веселина Маринова
    09 Февруари 2009, 13:42

    Ако е в града през февруари, човек има сериозен шанс да обядва до Джак Никълсън или Пенелопе Крус. Стига да успее да си пробие път до маса в някой от любимите на кинаджиите от Берлинале ресторанти.

    Share Tweet Pin it Share
  • Паста до припадък

    Ваня Райнова
    снимки: Драгомир Ушев 09 Февруари 2009, 12:20

    Като дете мразех юфка. Тъй като баба ми не зачиташе думата "мразя" по отношение на храната, се налагаше да съм изобретателна.

    Share Tweet Pin it Share
  • Концепции 2009 показа последните тенденции в европейската кулинарията

    Веселина Маринова
    снимки: Цветелина Ангелова 22 Януари 2009, 17:04

    Само допреди 4-5 години кулинарен форум, какъвто е протичащият в момента престижен Madrid Fusion, беше блян за нашите ресторантьорски среди. Но ситуацията вече е променена. Миналата година на въпросния форум в испанската столица присъстваха над десет от водещите наши шеф готвачи. И ето че от 13 до 15 януари българската секция на европейската кулинарна асоциация "Евроток" организира в НДК, при това много успешно, едно елитно представяне на последните тенденции в кулинарията, наречено "Концепции 2009".

    Share Tweet Pin it Share
  • Съчетаване: Зимни салати с вино

    Снежана Живкова
    снимки: - 12 Януари 2009, 14:03

    Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.

    Share Tweet Pin it Share
  • Лошото време свършва преди Пловдив

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Ушев 09 Януари 2009, 18:33

    Неприятната зимна мъгла често се простира до пределите на София. Един от лесните начини да й се изплъзнете, е да поемете към Пловдив за обяд. Там имате избор между български ресторант в суфитско теке, италианска остерия в синагога, гурме клуб в обувна фабрика и културен център в сладкарница.

    Share Tweet Pin it Share
  • Ужас в чинията

    Марина Караконова
    снимки: - 09 Януари 2009, 16:42

    Какво да правите с черупките, костите и корубите на деликатеса пред вас? Ако не знаете - просто проявете здрав разум.

    Share Tweet Pin it Share
  • NY меню - Bacchus style

    Любомир Бояджиев
    08 Януари 2009, 17:16

    Първият мит, който се пропуква още сутринта, е, че американците ядат по много и лоша храна. В бучащото нюйоркско море от звуци, светлини и миризми бързо изплува култът към здравословното хранене.

    Share Tweet Pin it Share
  • Nouvelle cuisine сладкиши за Nouvelle година

    Веселина Маринова и Албена Шкодрова
    снимки: Драгомир Матеев 04 Декември 2008, 11:17

    Мнозина имат поне един ден в годината, в който им се иска да са Феран Адриа или макар за малко да заемат дясната му ръка, за да се завъртят виртуозно в кухнята и да приготвят най-магическия десерт, изработван някога в домашни условия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Жерал Паседа, Le Petit Nice: "Морето е моята градина"

    Любомир Бояджиев
    снимки: - 03 Декември 2008, 15:03

    С излизането си, авторитетният кулинарен пътеводител "Мишлен" 2008 предизвика тъга в Париж и триумф в Марсилия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Празнувайте, празнувайте, празнувайте!

    Марина Караконова
    снимки: - 02 Декември 2008, 10:45

    Неизбежно ще умрете, при това по-скоро рано (от ваша гледна точка), отколкото късно. Затова, постарайте се да преживеете своето парти на века. Ето шест примера на някои, които вече са го направили, и са останали в историята - за добро или лошо

    Share Tweet Pin it Share
  • Кампания: Българските национални продукти

    Бакхус
    снимки: Драгомир Ушев 01 Декември 2008, 16:53

    Досега в "Кампания": "Допитване събра през 2007 г. 33 номинации за национален символ. Сред тях девет бяха на храна: баница; боб чорба; бяло саламурено сирене; кисело мляко; кюфте, кебапче; луканка; лютеница; питка с шарена сол; шопска салата. Тези изделия като че са обединени от трудността човек да ги открие с добро качество."

    Share Tweet Pin it Share
  • Паисий, пищовите, джолана

    Албена Шкодрова
    снимки: - 01 Декември 2008, 15:23

    Под ски-пистите на Пирин Банско бавно се разраства в голям курортен град. Най-добрият начин да преглътнеш този преход е да го прекараш из добрите стари механи

    Share Tweet Pin it Share
  • Вина към риби за Никулден

    Снежана Живкова
    снимки: - 01 Декември 2008, 12:29

    Докато холандският свети Никола пълни чорапчета с канелени курабии, българският е с шаран в джоба

    Share Tweet Pin it Share
  • Вина към сладкиши: десертни, пенливи и неочаквани

    Ефросия Благоева
    снимки: Бакхус 17 Ноември 2008, 15:02

    Tърсенето на курабийки, шоколад и сладкиши рязко нараства, а това автоматично отваря нуждата от нови идеи за вина.

    Share Tweet Pin it Share
  • Турските ресторанти на София

    Албена Шкодрова
    снимки: Николай Камбуров 07 Ноември 2008, 17:32

    Турските ресторанти често се оказват едно от онези места, в които човек съжалява, че няма няколко стомаха. Фино настроена смесица от арабско, персийско, тюркско, арменско и още сигурно дузина други влияния, турско-анадолската кухня съдържа толкова доведени до съвършенство рецепти, колкото готвачи някога са живели - придворни, домашни или каквито и да било други.

    Share Tweet Pin it Share
  • Благоевград гурме

    Магдалена Ран
    снимки: Драгомир Ушев 04 Ноември 2008, 15:29

    Магдалена Ран изследва как вечната пролет и космополитна общност от 7500 студенти са повлияли на кулинарния пейзаж в южния български град.

    Share Tweet Pin it Share
  • 40 нюанса на патладжана

    Марина Караконова
    снимки: Николай Камбуров 03 Ноември 2008, 11:40

    Ако Ирландия е свързвана с четирсетте нюанса на зеления цвят по земите си, Турция може спокойно да потърси национална идентичност в четирсетте традиционни начина за приготвяне на патладжани. От забъркването им в мезета, салати и зеленчукови пюрета, до вариациите в пълнежите им и божественото им смесване в имамбаялдъ, той е добра метафора на турската традиционна кухня.

    Share Tweet Pin it Share
  • На коне из Кишкуншаг

    Веселина Маринова
    30 Октомври 2008, 10:02

    Известна като земята на Петьофи, унгарската пуста е географската метафора на меланхолията. Невъзможно равна, тя е озвучавана само от поривите на вятъра, и от време на време - от тропота на коне. Дивеч, люти чушки и езда са единствените развлечения, а притегателната й сила е "самотата унгарска"

    Share Tweet Pin it Share
  • Кампания: Кой се опитва да съживи българските национални храни?

    Бакхус
    30 Октомври 2008, 09:42

    "Бакхус" продължава кампанията, с която се опитваме да издирим и насърчим производството на автентични български продукти, а също и да насочим общественото внимание към някои морални престъпления срещу тях.

    Share Tweet Pin it Share
  • Северно море среща Африка в Трявна

    Любомир Бояджиев
    снимки: Николай Камбуров 06 Октомври 2008, 10:30

    Белгийска пивоварна се събра с колекция африканско и азиатско изкуство и копие на Махалото на Фуко. Всичко това - в Централния Балкан.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »