С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

  • За кулинарията като изящно изкуство

    Текст: Диего Саласар, превод от испански: Нева Мичева
    снимки: Диего Саласар 20 Юни 2011, 10:44

    Как тенденциите в световната гастрономия започнаха не просто да присъстват в пейзажа на съвременните вкусове, но и активно да го променят

    Share Tweet Pin it Share
  • Вечерята на Петър Михалчев

    текст Деница Каменова , фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 25 Май 2011, 12:24

    Един от най-добрите суши-майстори у нас за живите змиорки, японските мотори, сакето с вкус на риба фугу и кулинарните му увлечения, обединяващи всичко

    Share Tweet Pin it Share
  • Гнусно срещу вкусно

    текст Пепа Витанова
    снимки: Shutterstock 25 Май 2011, 12:20

    "Сега тук ще се бъркат палачинки. Сега тук ще се пекат милинки. Сега тук ще се правят курабийки – каза Пипи. Тя взе три яйца и ги подхвърли високо нагоре. Едното падна върху главата й и се счупи, а жълтъкът потече по лицето й. Другите обаче улови ловко в една тенджера." Ако някои може да се чувстват отвратени от този ексцентричен метод на готвене, за Томи и Аника палачинките на Пипи са най-вкусното нещо на света. За тях, и за милиони читатели.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дървено масло forever

    текст Дария Манова
    снимки: Creative Commons 25 Май 2011, 11:48

    ПРИЛОЖЕНИЕ: В гранясал вид, смесено със серт тютюн или лют пипер, е добро за изтребване на дървеници. Превряло с трендафилови листове е твърде добро за косите на момичетата. Добра грижа за овцете – ефикасно средство да им лъщи руното. С него могат да бъдат приготвени много и отлични ястия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Cucina Italiana отвъд пицата и пастата

    текст Росица Илиева, снимки Цветелина Белутова
    снимки: Цветелина Белутова 25 Май 2011, 11:34

    Петима италиански готвачи в София от всички краища на Апенините илюстрират невъобразимото разнообразие на своята кухня

    Share Tweet Pin it Share
  • Lord of the Chefs: на една осма от целта

    текст Пепа Витанова
    18 Април 2011, 17:25

    Share Tweet Pin it Share
  • Храната 30 кадъра в секунда

    текст Албена Шкодрова
    снимки: Food Festival 18 Април 2011, 17:21

    Food Film Festival в Амстердам показа кулинарните филми като отделен жанр, изненадващ с качество, разнообразие и въздействие върху общественото мнение

    Share Tweet Pin it Share
  • След Фукушима

    текст Пепа Витанова
    снимки: Shutterstock 16 Април 2011, 01:10

    На ресторант с дозиметричен кръг в ръка

    Share Tweet Pin it Share
  • Свят зелен и милостив

    Текст Деница Каменова и Румяна Босева в София, Силвия Тулева във Варна, Одет Гълъбова в Пловдив, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 16 Април 2011, 01:03

    Без месо в София, Пловдив и Варна: девет явни и по-тайни места за по-добрите сред нас

    Share Tweet Pin it Share
  • Кри-Ко-Тув

    текст Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 16 Април 2011, 00:19

    Когато хората с бели шапки срещнат хората с черни, в кухните се появяват предмети като Крикотув, ЕмулсияНагревател, чиния с електроди и преса за храна с мощност от 6000 бара

    Share Tweet Pin it Share
  • Сънищата на един шокунин на суши

    текст Вера Траянова
    снимки: Berlinale festival 18 Март 2011, 12:02

    Режисьорът Дейвид Гелб разказва за тайните на 85-годишния японски готвач, чийто ресторант – с девет места и използващ тоалетната на токийското метро, получи три звезди от пътеводителя "Мишлен". Документалният филм "Джиро сънува суши" беше представен през февруари на Берлинале

    Share Tweet Pin it Share
  • Напълно съществуващи

    Текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 17 Март 2011, 14:29

    Най-добрият бутик за сирена на Европа - Michel van Tricht&Zoon в Антверпен, е сочна илюстрация за чудното преобразяване на белгийските млечни продукти

    Share Tweet Pin it Share
  • Българските сирена: кратка биография

    текст Дария Манова
    снимки: stara-sofia.com 17 Март 2011, 14:15

    Между 3000 малки мандри преди 1944 г. до няколко бутикови производители днес, производството на сирене в България е мизерно като за страна с амбиции. Все пак надежда има. Особено ако законите престанат да пречат

    Share Tweet Pin it Share
  • Химици в кухнята

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 17 Март 2011, 14:01

    "O/W + G _____> (O + G)/W е формулата, с която може да се опише процесът на разбиване на сметаната, чрез който се получава бита сметана", се казва в една публикация на британското Кралско химическо общество. "Концепции 2011" в София демонстрира защо има смисъл да се мисли по този начин за храната

    Share Tweet Pin it Share
  • Bànitsa vs. Баничка

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 18 Февруари 2011, 16:57

    Със синьо сирене и орехи или с манго и кокосово мляко, постмодерни български банички греят върху тезгях от епохата на Гауди в центъра на Барселона

    Share Tweet Pin it Share
  • 10х Храни от криптата

    текст Нева Мичева и Албена Шкодрова
    20 Декември 2010, 14:42

    Вкусването на "опасните храни" е като познаването на забранения плод – точка, отвъд която няма завръщане и след която пиршеството без доза уплах или риск става немислимо

    Share Tweet Pin it Share
  • Cuisine noirе

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 20 Декември 2010, 13:52

    Черно-бяло кино, отвореният, отразяващ празника капак на черен роял, черни ръкавици до над лакътя, pinot noir, домино, бутилки с черни етикети. Всичко е приглушено в салона, в чийто монохромен полумрак се открояват само няколко цветни акцента. Светлината като че се процежда през храната на масата, като през филмов екран: златна охра, малко снежно бяло, и останалото – черно

    Share Tweet Pin it Share
  • Късче рай върху филийка

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 20 Декември 2010, 13:35

    "Моята представа за Рая е да ям пастет от foie gras под звуците на тромпети", казва британският писател от ХІХ век Сидни Смит. За тромпетите не е много сигурно, но гъшият дроб със сигурност е на райската трапеза за мнозина homo sapiens, живели през последните пет хилядолетия

    Share Tweet Pin it Share
  • The BG Food-Blogging

    текст Силвия Тулева
    снимки: sharemykitchen.com 24 Ноември 2010, 12:52

    Архитект, музикант, сладкар, дизайнер на мебели, психолог, студент, фотограф - такива са в живота някои от най-добрите кулинарни блогъри у нас. Те самите обаче предпочитат да се описват чрез храната

    Share Tweet Pin it Share
  • 10 x: Плодове на въображението

    текст Нева Мичева
    снимки: Shutterstock 24 Ноември 2010, 12:47

    От пиле мляко, славееви езици, ябълка на познанието, вълшебно месалче... Културната история на човечеството сякаш винаги минава под триумфалната арка на небцето. Ето малка подборка от литературни и митологични специалитети, които може и да не стават за ядене, но засищат сетивата по алтернативни пътища

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »