Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Децата са отнесени от "Сатовча", като че ги е отвлякъл Вълшебният свирач, и благите бухти на бабите ги ядат финландците, летуващи в селото. В "Истории за храната и душата" на Тонислав Христов храната е меката възглавница, която заглушава горчивините на живота
Източноевропейските евреи печелят лидерство в политиката, но го губят в кухнята. Едва последните години бележат нова тенденция, според която те може да отвоюват обратно някои от загубените в съперничеството с мизрахи и сефаради територии
"Преходът от количество в качество [в храната] превръща лакомията в апетит." "Щастливото хранене е толкова плътно самозатворено в себе си, че да упреквате някого, че съсредоточено се храни, е все едно да му натяквате, че диша учестено." "В храненето има нещо изначално нечовешко, с неговите природни ритми на глад и ситост. Но човекът го облагородява и в крайна сметка го превръща в източник на пъстро и смислено преживяване на времето, дори в инструмент за неговия контрол." Тези изящни и забавно-интересни мисли са на Райчо Пожарлиев, българският философ, който неотдавна издаде "Философия на храненето"
Борис Тасев и Бояна Рачева са основният екип на кулинарно училище "Амюз Буш" в София. На 12 юни те бяха гост-готвачи в поредната вечеря на "Бакхус" от поредицата "12 вечери на любителите готвачи". Темата, която Боби и Боби (както те самите обичат да се наричат) бяха избрали, бе "Средиземноморско пътешествие".
Тематичната вечеря на списание "Бакхус" беше подготвена от Димитър Шопов и откри в негово лице нов готварски талант на българската сцена
Опитвали ли сте някога да обясните на някого какво е бистро? Ако ви се е случвало, вероятно отговорът е започвал и спирал няколко пъти, задрасквали сте го в ума си и сте се пробвали наново. Бистро е едно от онези разтегливи понятия, за които всеки от нас има някаква представа, но когато трябва да го обясни, все не успява напълно.
Седем подправки, три ресторанта, една фурна и още няколко близкоизточни истории от София
Най-близката до София точка на гръцкото Бяло море продължава да крие изненади - от рибената чорба с морска вода какавия и мидите с японска панировка до Димитри, делничен философ по душа, история и наследство
Grape Central е уютен винен салон в тихия център на София. Освен много и добре подбрано вино в приятна обстановка, кухнята предлага стегнато меню. Виното е и главният герой сред красивия и изчистен декор - тухлени стени, простор и френски прозорци, които наглеждат кротката улица.
Защо Димитър Дамянов избра ресторант в София пред Noma, Le Gavroche, The Fat Duck, Arzak.
Кръжене из португалския град Виана ду Кащелу в очакване на следващата партида понички - от "правилната" фурна "Натариу"
Стареенето се отразява добре на пловдивският ресторант, който се оказва в много отношения като едно добро вино - прекрасно във всеки един ефимерен момент, в който отпиеш, но и облагородявано от хода на времето
Забравете повечето неща, които знаете за полската кухня. С първа Мишлен звезда за варшавски ресторант и ново поколение готвачи и осъзнати консуматори
Притиснат между вкусовете на клиентите и професионалните си принципи, носителят на националната готварска купа Петър Йоргов готви сложни ястия с прости имена
Пряко от единственото висше училище за кулинарни изкуства на Балканския полуостров
Класическото напътствие на всеки родител към неговите подрастващи деца е възприемано твърде рядко във формалния му смисъл. Кристина Николова е удивена колко много хора искат да правят формички и фигури от домати и кренвирши.
Едно е сигурно – лятото свърши. За всички, които очакваха с нетърпение есента и градския живот – йей, септември е! И така, време е за градските барове, за нови коктейли, а и за старите също. Кои са по-добрите заведения в София за тази есен? Обиколихме централните райони на столицата, за да разберем къде ще са по-приятните места за питие с приятели, а какво се получи...
Едно интервю с Марко Гарджуло за това да си журналист, винен любител и най-вече главен готвач, да носиш родината във вените си и да я откриваш в ароматите и съставките навсякъде по света. За италианската кухня като пощенска картичка и истински вкусните италиански ястия.
Или как новият собственик на бистро "Синята акула" в Синеморец Антон Георгиев доказва, че за професионализма няма географски граници