С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Сирената на Ардеш

Албена Шкодрова
29 Август 2008, 15:42
Share Tweet Pin it Share

Пелардон

Малките пити бяло козе сирене от района на Севен са с контролиран произход
(AOC) и са една от най-евтините и превъзходни храни, които се ядат в този ра-
йон от няколко столетия. На пазара то може да бъде намерено в няколко вариан-
та. Единият е във вид на свежо сирене, при което консистенцията е като на мека
фета или твърда извара. Ароматът е мек, с изразен дъх на козе мляко. Обикнове-
но производителите предлагат тридневен и седемдневен мек пелардон, вторият
- малко по-узрял. Друга разновидност е полутвърдото сирене, което вече се е пок-
рило с лека бяла коричка, но е запазило меката си консистенция и свойството да
се топи в устата, оставяйки лек дъх на орехи. Това е може би и най-интересното
състояние на пелардона. Все пак той се продава и като твърдо сирене - пресован
в цилиндър, който обикновено е значително по-висок от обичайните плоски питки
и чиято корица е кафяво-зелена. Това е най-силната разновидност, зряла и чудес-
на със сухо бяло вино.

Le Mazet

Отлично краве сирена, произвеждано в района - по-точно в Лозер, Le Mazet е твър-
до, шуплесто, силно, с плътна кора. Добро е със зеленчуци и розе. Ако се чувст-
вате объркани дали да ядете и кората - за това няма правило. Въпрос на вкус е.
Местните като че предпочитат да я ядат. Тя придава острота и ароматът й бук-
вално нахлува в носа, заглушавайки всички други вкусове в устата.
Лозерските фермери, които създават това сирене, не обичат да се занимават с
въпроса за маслеността и на етикета ясно са означили, че не дават информация
по този въпрос.

Soureliette

Оформено на половинкилограмови пити и белязано с червен восъчен печат, това
твърдо овче сирене е една от гордостите на Лозер. Също от непастьоризирано
мляко, то има изключително фина констистенция под твърдата си сиво-кафява
кора. Вкусът му не е силен, но не е блед. Няма шупли и далечно напомня гауда, без
обаче да има и помен от нейния сладък привкус. Произвежда се в малкото село до
Хелзас, върху карстовото плато Межан в Лозер.

Le Fedou

Пресен вариант на Souriliette, и много различен на вкус, е Le Fedou, също произве-
дено от непастьоризирано мляко. То се продава на пити по 250 г, и една от тях
обикновено бързо изчезва с бутилка местно мерло. Текстурата е, като на фин ка-
мамбер, със силен дъх на овче мляко.

La bergeronnette

Този вид овче сирене се яде съвсем прясно, веднага щом се образува фината му
бяла кора - процес, който обикновено отнема между шест и девет дни. Понякога е
оставяно да узрее още до няколко дни. Текстурата му е кремообразна, почти теч-
на, хомогенна и гладка, вкусът е мек, а ароматът на овче мляко - силен. В кора-
та се долавя лек аромат на трева и цветя. Произвежда се в почти всяка ферма в
района за домашна консумация. В момента тече процедура за придобиването на
контролиран произход (AOC).

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  гурме, сирене, Франция
0 Коментар
    Anonymous
    kgfyhdvwe erzcghk25 Март 2009, 12:19

    This comment has been removed by the moderator because it contained

Реклама »