С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

  • "Вишните"

    Любомир Бояджиев
    01 Февруари 2007, 16:15

    Share Tweet Pin it Share
  • Bar & Dinner Brasserie

    Юлия Костадинова
    01 Февруари 2007, 16:08

    Share Tweet Pin it Share
  • Конкурсът като процес

    Веселина Маринова
    01 Февруари 2007, 16:04

    Share Tweet Pin it Share
  • Мусала палас, ресторант на 2006 година

    Веселина Маринова
    01 Февруари 2007, 15:49

    По традиция и тази година публикуваме разговор с хората, които стоят зад успеха на победителя в конкурса "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal 2006", Грандхотел "Мусала палас" във Варна. Наши събеседници са Любомир Стоянов, Maitre d'Hotel и Велин Великов, шеф-готвач.

    Share Tweet Pin it Share
  • Борислав Паунов: "Трябва да осъзнаем, че всичко зависи само от нас"

    Любомир Бояджиев
    01 Февруари 2007, 15:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Едно модерно пържене

    "Бакхус"
    01 Февруари 2007, 10:01

    По материали на сп. Restauradores

    Share Tweet Pin it Share
  • Хамон Иберико - хапка за избраниците на съдбата

    Веселина Маринова
    01 Февруари 2007, 09:43

    "Тази шунка наистина е едно от съкровищата на световната кулинария," казал великият шеф-готвач Ален Дюкас пред свой испански колега. Дюкас, също като Робюшон, е сред нарастващия брой майстор-готвачи по света, които се прекланят пред прочутата испанска сурово-сушена шунка, наречена jamon iberico (хамон иберико). "Хапка, достойна за избраниците на съдбата", така нарича иберийската шунка испанският писател и нобелов лауреат Камило Хосе Села. Всъщност jamon iberico е резултат от един хармоничен природен процес, изтъкан от традиция. При тази неповторима шунка, също както при класните вина, съществена роля играе тероарът, а именно цялостната среда на отглеждане, която включва надморска височина, релеф, климат, човешки грижи, традиция и всякакви други фактори, които могат да повлияят върху живота на прасето.

    Share Tweet Pin it Share
  • Стефан Пиер:"В България има динамика и потенциал за успех"

    Вера Петрова
    01 Февруари 2007, 09:16

    Стефан Пиер е президент на Евроток Белгия и вицепрезидент на Евроток Интернасионал. Той бе един от четиримата готвачи, които приготвиха вечерята, дадена от белгийския принц Филип на президента Първанов през декември. Шеф-готвач и ресторантьор, определя професията си като източник на щастие. Разговаря открито, с желание, изпълнен с емоция от срещата с български колеги и дълбоко впечатлен от срещата с учениците от Техникума по хотелиерство и ресторантьорство в София. Възползвахме се от готовността му да назовава проблемите с истинските им имена.

    Share Tweet Pin it Share
  • На императорска трапеза във Виетнам

    Къдринка Къдринова, Хошимин-Хойан-Хюе-Ханой
    01 Февруари 2007, 09:08

    Share Tweet Pin it Share
  • La Capannina

    Вера Петрова
    01 Февруари 2007, 08:54

    Share Tweet Pin it Share
  • Мимолетна красота

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 23:38

    Карвинг е едно рядко изкуство, което изисква огромно търпение, развито чувство за изящество и дзен-будистка мъдрост. Думата означава гравиране, дълбаене или резба. Използваните материали тук обаче са твърде нетрайни. Специалистът по карвинг влага душата си във всеки най-дребен детайл. Превръща плодове и зеленчуци в приказно красиви композиции. А изкуството му е толкова мимолетно, колкото и всичко материално на земята. Не е трудно да се досетим, че това изкуство идва от далекоизточните земи на Китай, Тайланд и Япония.

    Share Tweet Pin it Share
  • Някой да иска разложена акула?

    Фъргюс О'Съливан
    01 Декември 2006, 12:47

    Фъргюс О'Съливан е утвърден британски журналист, вещ по темите на ресторантьорството. Обикаляйки Европа, той попадал на ястия, чийто отвратителен вкус бил направо паметен. Ето някои от неговите фаворити за всички времена, описани доста забавно. Те са родом от Литва, Исландия, Холандия и... от неговата собствена Великобритания.

    Share Tweet Pin it Share
  • Роберт Маклович: "Кулинарията е част от историята"

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 12:39

    Роберт Маклович е звезда в Полша. Той е главно действащо лице - автор, разказвач и готвач в популярното ТВ предаване Podruje Kulinarne (Кулинарни пътешествия), което представя различни национални кухни и рецепти, като готвенето най-често е навън в природата, в някое село или по улиците на града. Но пан Маклович всъщност е историк по образование. Въпреки че от малък го тегли кулинарията. Затова и постоянното му занимание е това на пишещ журналист и ресторантьорски критик. Всеки две седмици публикува своя ресторантьорска рубрика в Newsweek Poland. В края на септември беше у нас десетина дни, за да заснеме поредното кулинарно шоу, този път посветено на нашата страна и нейната кухня.

    Share Tweet Pin it Share
  • Реакцията Майар

    "Бакхус"
    01 Декември 2006, 12:37

    По материали от книгата "On Food and Cooking" от Х. Мак Гий и "Les secrets de la casserole" от Ерве Тис

    Share Tweet Pin it Share
  • Клишето вино & сирене - за и против

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 12:33

    Ако имате вино, от което искате да се отървете, организирайте празненство с вино и сирене. Но не се полъгвайте в някакъв момент да извадите добрите бутилки, понеже неотдавнашно проучване сочи, че сиренето, смятано досега за класическо мезе за вино и предпочитано от много ценители, замаскира сложния вкус и аромат на виното. От деликатния ементал до моцарелата, и от богатия кремообразен камамбер до остро-киселата горгондзола, сирената завоалират вкуса на танините и плодовите и дъбови нюанси в червеното вино.

    Share Tweet Pin it Share
  • Храни, враждебно настроени към виното

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 12:31

    Има и такива - това го знае всеки по-напреднал ценител на виното. Просто някои храни убиват вкуса на виното или поне затрудняват неимоверно усещането от едно добро вино. Ако случаят е такъв, че отваряте бутилка наистина добро вино, непременно трябва да помислите за това приготвената храна да даде възможност да се оцени по достойнство благородният му вкус. Опитайте се да не използвате съставки и ястия, които са враждебни към виното. Защото един винен шедьовър заслужава менюто да е съобразено с него.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дъбът във виното: пречи ли той на доброто съчетаване с храна?

    "Бакхус"
    01 Декември 2006, 12:26

    Share Tweet Pin it Share
  • Добрата компания на виното

    "Бакхус"
    01 Декември 2006, 12:23

    Share Tweet Pin it Share
  • Шеф-готвач Рей Бенс

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 12:07

    Благ, спокоен и достолепен човек - такова усещане оставя белгийският шеф-готвач Рей Бенс у всеки, който общува с него. Удоволствие е да наблюдаваш с какво спокойствие, увереност и бързина действа при всяка стъпка от приготвянето на изисканите и интересни рецепти. А колко вкусни са ястията му... Опитният белгийски шеф-готвач е вече 45 години в професията. Днес той е кулинарен съветник на Dolce Far Tutto - компания за професионални консултации в ресторантьорството (виж интервюто с г-жа Илзе Дюпоншил в бр. 86). А наскоро бе избран и за заместник-председател на Euro-toques - Белгия за фламандската част. Освен талантлив готвач Рей Бенс е и сомелиер. Преди време бил заразен от вируса на виненото колекционерство и сега притежава лична колекция от 3 хиляди бутилки - само френски вина и най-вече червено Бордо и шампанско. Явно качествата му са били оценени по достойнство и от белгийското кралско семейство. Защото именно той е идеологът на менюто за фламандската вечеря, дадена от Негово височество принц Филип на Кралство Белгия в чест на президента Първанов на 12 декември в Народния театър. Естествено той оглавява и екипа в кухнята. Както Рей Бенс казва: "Със сигурност правителството трябва да ти има доверие, за да те изберат, но нашият екип е много опитен и това не беше толкова трудно."

    Share Tweet Pin it Share
  • Подходът определя съчетанието

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2006, 12:02

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »