С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

  • Шест дни, шест стека

    Клайв Левиев-Сойър
    снимки: Shutterstock 29 Септември 2008, 10:50

    Остър нож и средно изпечен къс телешко в чинията. Какво друго му трябва на човек? Да знае къде се предлагат най-добрите стекове в София

    Share Tweet Pin it Share
  • Bruxelles bruxellait

    Албена Шкодрова
    25 Септември 2008, 16:18

    Ако Европа построи Вавилонската кула, Брюксел ще заеме панорамния ресторант. Площадката с малките, претъпкани маси ще се върти, сервитьори ще разнасят тежки бири и оранжеви раци, и ще звучат шансоните на Жак Брел

    Share Tweet Pin it Share
  • Кулинарен рафтинг по Чая

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Матеев 25 Септември 2008, 15:46

    Речна риба, много гъби, а също рогатник, марудници и люто. От гледна точка на храната, Родопите са районът с най-изразена идентичност в България. Не само имената, но и ястията са действително регионални.

    Share Tweet Pin it Share
  • Класиците от Gourmet Club Classic

    Любомир Бояджиев
    снимки: Драгомир Матеев 09 Септември 2008, 18:10

    Един ресторант не би бил това, което е без шеф-готвача. Именно той вдъхва живот на всяка кухня, а кухнята е душата на ресторанта. Човекът, който стои зад успеха на Gourmet Club Classic, носителя на наградата "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal" за 2007 г. се казва Димо Димов.

    Share Tweet Pin it Share
  • Сирената на Ардеш

    Албена Шкодрова
    29 Август 2008, 15:42

    С невъобразимото си разнообразие от сирена този район на Южна Франция предлага върховно гурме преживяване. Стига да знае кое какво е, човек може да намери десетки видове ароматни непастьоризирани млечни продукти - от тези, които по никакъв начин вече не могат да проникнат до супермаркетите на страните в Европейския съюз, а са сред емблемите на френската кухня.

    Share Tweet Pin it Share
  • Севиче: рибарски обяд под Андите

    Людмил Хайдутов
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 14:03

    Какво е севиче? Отлично доказателство за егоцентричността на европейската кулинарна култура. Ястие от маринована сурова риба, то е за Южна Америка нещо като пастата за Италия - древно, изключително популярно и вездесъщо. Както е казал перуанският поет Антонио Сиснерос, "единственото истинско ястие на всички обществени прослойки".

    Share Tweet Pin it Share
  • Рибните ресторанти на София

    Веселина Маринова
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 13:29

    Ако за утеха на следморската тъга малко узо и калмари вършат работа, новините за софиянци са добри - вече има къде да се яде прясна риба. От черноморски сафрид и миди до малайзийски скариди, морските продукти вече са достъпни добре сготвени, на доста места, на които човек може да попадне и без резервация.

    Share Tweet Pin it Share
  • Трахули, трахапас и матрапази

    Любомир Бояджиев
    снимки: Драгомир Матеев 26 Август 2008, 13:01

    Докато търсеше есенни гурме удоволствия из Южното Черноморие, Любомир Бояджиев се натъкна на неочаквани лингвистични препятствия и се върна с една добра и една лоша новина

    Share Tweet Pin it Share
  • Чудният плод

    Юлия Костадинова
    снимки: - 23 Юни 2008, 17:38

    Представете си да отпиете сос табаско и да си помислите, че е захарен сироп. Или глътка горчива бира, сигурни, че вкусвате шоколадова напитка. Представете си да имате вълшебно хапче, което да превръща лимона в бонбон... Такова чудо съществува и носи напълно подходящото име Miracle fruit, тоест чудният плод.

    Share Tweet Pin it Share
  • На чаша с Жорета Николова

    Ефросия Благоева
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 16:15

    Докато работех върху този материал се изправих пред трудността да пресъздам с помощта само на буквите интонациите, емоцията в изказа, вълнението, които насищат разговора ми с Жорета Николова.

    Share Tweet Pin it Share
  • Мескал и сотол - палавите духове на Мексико

    Франсиско Нава Родригес и Людмил Хайдутов
    снимки: Николай камбуров, стайлинг Ясен Панов 23 Юни 2008, 14:07

    Родени от уникални растения, преминали през огън и отпочинали за кратко традиционните за Мексико алкохолни напитки мескал и сотол печелят все повече почитатели по целия свят.

    Share Tweet Pin it Share
  • Тримата от "Саса"

    Любомир Бояджиев
    снимки: Драгомир Матеев, Николай Камбуров 23 Юни 2008, 13:23

    Представяме ви трима млади готвачи, коите вече накараха кулинарните среди в България да заговорят за тях. Тепърва всеки един от тях ще показва на какво е способен, но заедно показаха, че са невероятен екип.

    Share Tweet Pin it Share
  • С вкус на селска храна

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 12:40

    Не са много местата, където не само да избягаш на село, а и да ядеш храна с истински мирис и вкус - както се шегуваше една госпожа: "да пиеш мляко от истинска крава".

    Share Tweet Pin it Share
  • "Местните продукти придават автентичност"

    интервю на Ани Крумова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 12:27

    Вече две години асоциацията удостоява с марка за качество Автентична България къщи за гости и малки хотели, които предлагат автентичен и оригинален туристически продукт.

    Share Tweet Pin it Share
  • Добруджанска приказка край морето

    Ани Крумова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 11:47

    Сигурно неслучайно в Балчик са открити останки от храм на тракийската богиня майка Кибела. Нейно светилище има и край Дуранкулашкото езеро. Сигурно не е случайно, че и къщата в село Крапец носи нейното име. Тук култът към земята е жив и от нея идват всички блага.

    Share Tweet Pin it Share
  • Чудна къща сред Балкана

    Ани Крумова
    23 Юни 2008, 11:35

    "Чудна къща с чудни хора..." - това беше написал някой в книгата за впечатления на Йовчевата къща, разположена в еленския квартал Килъжевци. Всъщност, книгите, изпълнени с благодарности и радост от прекараното тук време, вече са две, две са и къщите, където гостите събират своите емоции и спомени.

    Share Tweet Pin it Share
  • Фюжън на село

    Ани Крумова
    23 Юни 2008, 11:28

    Вкусната кухня винаги може да бъде повод за пътуване. Може да бъде и основен акцент в ароматните спомени, които човек пази след разпускаща почивка на село. Неслучайно, за много от хората, които отсядат в еко-комплекс Костенковци или просто решават да се разходят из сгушеното сред хълмовете на Габровския Балкан село, главна притегателна сила има механа "Жълтицата".

    Share Tweet Pin it Share
  • Домашният уют на "Шулеви къщи"

    Любомир Бояджиев
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 11:15

    "Шулеви къщи" е едно от местата, за които си заслужава човек да отиде до Копривщица, където и да е отправната му точка. Достатъчно е само да споменем, че собственици на уютната къща за гости са Нели и Людмил Станкови, които стоят и зад софийския ресторант "Вишните". Натрупали десетгодишен опит като едни от най-добрите ресторантьори в страната, двамата решават да се впуснат в едно ново предизвикателство и в края на 2006 откриват официално малкия семеен хотел "Шулеви къщи".

    Share Tweet Pin it Share
  • Смилянското царство на сирената

    Любомир Бояджиев
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 10:55

    Когато говорим за вкусни места в авентична обстановка не можем в никакъв случай да пропуснем "Млечен дом" в село Смилян. Всички са чували за прочутия смилянски боб, с чието наименование злоупотребяват на много места из България, а това вече загатва за отношението към вкусните неща в този родопски край. Да не говорим, че в Смилян има и музей на фасула... Това, което открихме в млечния дом обаче надмина очакванията ни.

    Share Tweet Pin it Share
  • Лещен - обикновено и вкусно

    Веселина Маринова
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 10:38

    Ако пристигнеш в Лещен на дъжд и мъгла, кръчмата - център на хубавото родопско село, те привлича неудържимо. Разбира се, ако пристигнеш много гладен - също. Само ако грее ярко слънце и излезеш от колата замаян от завои и гледки, ще поемеш бавно и дълбоко прохладния чист въздух и умът ти ще бъде завладян изцяло от изящната строгост на изрязания пред теб Пирин. Но като успееш да откъснеш поглед и мисли от планинските очертания, май пак краката ще те отведат натам, където пише просто "Кръчма".

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »