С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

  • Москва: В какво можеха да се превърнат сънищата

    текст и фотография Дария Манова
    снимки: Дария Манова 24 Ноември 2010, 11:58

    Етно ресторантите от бившите съветски републики в днешната руска столица показват колко приятно място можеше да е бившият СССР, ако соцът не беше съсипал изоснови бонвиванството

    Share Tweet Pin it Share
  • Десет къса месо върху аржентинската parilla

    текст Албена Шкодрова
    снимки: shutterstock 18 Октомври 2010, 11:56

    В Европа стекът си е стек, в Аржентина той е патриотичен дълг, казва един от героите на Филип Кер в романа му "Кротък пламък". Нейните ресторанти за асадо са места, където късовете телешко са поглъщани в съсредоточено мълчание - такова, което е в състояние да разтревожи дори кожата на обувките ти.

    Share Tweet Pin it Share
  • Dulces españolеs

    текст Дария Манова
    снимки: shutterstock 18 Октомври 2010, 11:50

    Ако не разпознавате испанските турони в българските карамелени блокчета с ядки, наследени от Отоманската империя, значи не гледате добре

    Share Tweet Pin it Share
  • Нито месец без лъжица

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 18 Октомври 2010, 11:48

    За сладкото, което определя нивото на Аржентина в човека

    Share Tweet Pin it Share
  • Марципанът – оклеветен и оправдан

    "Бакхус"
    снимки: detstvoto.com 18 Октомври 2010, 11:28

    Докато Европа от близо хилядолетие насам се радва на дъхавата бадемова паста, наречена марципан, българинът и до днес не може да се отърве от спомените си за неудачните имитации на шоколад с привкус на нафта, носели по не съвсем ясни причини същото име

    Share Tweet Pin it Share
  • Think food

    Албена Шкодрова
    снимки: Dominic Davies 20 Септември 2010, 12:15

    От grande cuisine до постмодерно фрагментирана храна, теченията в кулинарията винаги са изразявали повече нови възможности, отколкото нови идеи

    Share Tweet Pin it Share
  • Adagio за гурмани

    текст Дария Манова
    снимки: Common ground media 20 Септември 2010, 12:11

    Бавната, но цялостна революция на Карло Петрини превърна Slow Food в по-съществен феномен от McDonald's

    Share Tweet Pin it Share
  • Бавното завръщане на българския вкус

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 20 Септември 2010, 12:08

    Slow Food в България се опитва да защити дузина ендемични продукти и да осигури законна продажба за домашните производства

    Share Tweet Pin it Share
  • La cuisine française est morte. Vive la cuisine française!

    текст Дария Манова
    16 Септември 2010, 19:38

    Загърбвайки табута и правила, Le Fooding се опитва да отвори очите на французите за собствената им кухня

    Share Tweet Pin it Share
  • Ода за смуджа

    текст Мила Попова, фотография BalkanTravellers.com, Мила Попова
    снимки: BalkanTravellers.com 26 Юли 2010, 11:57

    В опит да види отвъд стереотипните плескавици, чевапчичи с кълцан лук и карирани покривки Мила Попова откри два Белграда и една речна дунавска култура без български аналог

    Share Tweet Pin it Share
  • Брак по вкус

    текст Дария Манова
    снимки: Shutterstock 26 Юли 2010, 11:50

    10 рибни мезета към питиета с вкус на анасон

    Share Tweet Pin it Share
  • Black Sea Gourmet

    текст Елица Ангелова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 26 Юли 2010, 11:34

    Българското Черноморие е разделено между Хемингуей и Фицджералд, луксозни курорти срещу народни, инфинити басейни срещу дървени маси на плажа, голф срещу риболов, гурме срещу кръчма

    Share Tweet Pin it Share
  • Хората на хората в устата

    Нева Мичева
    снимки: Бакхус 23 Юни 2010, 12:19

    Разчитането на картите на Франция или Италия като менюта или винени листи е едно от големите удоволствия на хората с вкус към добрата храна и вино. Вглеждането в готварската книга като в исторически роман е другото

    Share Tweet Pin it Share
  • Обичайните непознати

    Албена Шкодрова
    21 Юни 2010, 13:44

    Когато доматите навлизат в Европа, те са заклеймени като "вълчи ябълки", сметнати за отровни, макар и любопитни на вид растения. Днес това изглежда смешно, но познанията ни за "пришълците" на българския пазар често не надхвърлят тези на средновековните европейци за доматите. Артишоци, аспержи, фенел или цикория – "новите" зеленчуци, се случва да предизвикват конфузни ситуации в собствените ни кухни и още по-неприятно – около коктейлните маси

    Share Tweet Pin it Share
  • Киноменю

    Нева Мичева
    снимки: Бакхус 26 Май 2010, 17:23

    Десет филма и едно меню с лек френски уклон и няколко френски думи

    Share Tweet Pin it Share
  • Typisch bulgarischer salat

    Стефан Дечев
    снимки: Shutterstock 21 Май 2010, 14:57

    "Старинното" национално ястие шопска салата е измислено от "Балкантурист" и е на възрастта на Starbucks. Все пак, поне е българско

    Share Tweet Pin it Share
  • Балкански кулинарни войни

    Албена Шкодрова, Марина Караконова
    снимки: Албена Шкодрова 21 Май 2010, 14:28

    Има един психологически феномен, който Зигмунд Фройд нарича нарцисицъм на малките различия. Вероятно тъкмо той стои в дъното на кулинарните спорове, които изригват периодично между балканските страни.

    Share Tweet Pin it Share
  • Шкембе без граници

    Албена Шкодрова
    15 Април 2010, 14:28

    Надзъртаме в света на противоречивата и силно обичана или мразена гозба

    Share Tweet Pin it Share
  • По-скъпи от злато

    Албена Шкодрова
    23 Март 2010, 11:56

    Share Tweet Pin it Share
  • Всякакви гостби, според Цариград

    Марина Караконова
    снимки: Бакхус 22 Март 2010, 13:25

    Надничайки из кухните на истанбулските домове, през 1870 г. Петко Славейков съставя първата готварска книга на български език. Дава рецепти как да превърнем червеното вино в бяло и лошото – в добро. Описва и разликите между говеждо, кравешко, телешко, до младо волско месо – познание, което през 2010 г. липсва в българските кланици

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »