Освен сенна хрема, пролетта носи и Великден. Хубави времена, но, съгласете се, синоним на "празнувам" обикновено е "преяждам". Телевизионните реклами агресивно го напомнят - празниците наближават, изпийте това хапче и вече няма да ви е тежко.
Ако не е преяждане, ще е изхвърляне на храната - и двата варианта са еднакво неприемливи. И тя не е единственото нещо, което изчезва, когато не се изяде: всички ресурси, пари и труд, които се влагат в нейното производство, също се губят. Иначе казано, когато изхвърляме храна, с нея си заминават парите ни, но и земята, и водата и енергията, с които е направена. Всяка година в Европейския съюз се хвърлят средно
около 88 млн. тона храна, което се равнява на 173 килограма на човек.
Преяждането - буквално и на макро ниво, носи и 8% от всички глобални емисии на парниковите газове, причинени от човешка дейност, по данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.
-
снимка:
Ето 5 съвета как да избегнем или намалим изхвърлянето на храна:
-
снимка:
Превърнете остатъците в следващ обяд или вечеря: в интернет има редица интересни рецепти за употребата им. Всъщност ястия като гювеч и гулаш тръгват от желанието да се запазят зеленчуци и хляб. Италианците, например, за да спасят стар, но все още годен хляб, създават панцанелата - салата, в която той е основен герой и е напоен със сока на домат и чушка, овалян хубаво в зехтин и подправки.
Позволете на гостите сами да си сложат в чинията, за да преценят количеството, което ще изядат: колкото и да сте гостоприемни, хубаво е да оставите госта сам да прецени. Обикновено в чистосърдечния си стремеж да обгрижим околните се увличаме и сипваме повече от необходимото. На човека отсреща му става неудобно, което завършва в преяждане или тъжно озоваване на продукти в кофата.
Дарете това, което няма да изядете: ако ентусиазмът покрай празниците сериозно ви е подвел в изчисленията, много добър вариант е да дарите останалата храна. Бихте могли да се обърнете към Българска хранителна банка, те ще ви съдействат.
-
снимка: