С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Грешки на растежа

Веселина Маринова
26 Май 2008, 17:38
Share Tweet Pin it Share

Силно и искрено се надявам у нас все повече да преуспяват онези ресторантьори и готвачи, които освен талант, разбиране и хъс за работа, имат и културата да налагат нормален език в нашата кулинария и ресторанти.
Разбира се, ние също имаме вина. Далеч не винаги сме били непримирими. Да, темите, с които се занимаваме, определено са податливи към чуждиците. По света има безброй винарски и кулинарни техники или пък храни, които са непреводими и са възприети с оригиналното им название във всички езици. Но ако не са познатите "суфле" или "сорбе", а загадъчните "галантин" или "дюксел"*, трябва обяснение. Нали целта не е да потискаме клиентите в ресторанта или читателите ни? Или греша?
Мисля си, че тази склонност към нелепите чуждици е дори израз на неуважение. Нима въображението на един средноинтелигентен ценител на добрата храна не може да бъде разпалено от "филе от див лаврак на скара", та трябва да е казано на испански "а ла планча"? Има грешки на растежа, вярно е. Но вече е време да се обърнем към нашия език и да търсим в неговото богатство изразни средства за виното, кулинарията и гурме културата (последното го считаме за наложена вече заемка). Ако се използват български думи, където е възможно и логично, те си идват на мястото и се изпълват със смисъл.
Какъв е тогава случаят с думата "кетеринг" - езиков израз на основната ни тема в този брой? Няма българска дума, която дори частично да предава смисъла, който се влага в нея. Затова я приемаме за необходима заемка, както разбирате от английски.
Често е трудно да се определи границата между чуждица и заемка. Но употребата на явни чуждици може да се избягва. Доколкото зависи от мен, поне усилено ще се старая. Дано не се налага в бъдеще да ядем "кебапчета а ла планча"...


* Duxelle - фино нарязани гъби и лук, задушени в масло до мека паста, използвани като гарнитура, пълнеж или сос
* Galantine - студено, леко желирано руло от бяло обезкостено птиче месо, задушено с ароматни билки

Share Tweet Pin it Share
6 Коментара
  • Anonymous
    дани
    14, 22, 18 Февруари 2011, 14:22

    Съгласна съм с всички, които са били в чужбина не просто на екскурзия и поне след 2 седмици вече не искат да се хранят със странния вкус на чуждоземните продукти... меко казано! Имам предвид- украинска,чешка,най-вече испанска кухня!!! Нито един чужденец не се храни с испанска кухня, всеки се спасява с продукти от собствената си държава- това е истината!!! Колкото и да е вносен или поразвален вкусът на българските плодове и зеленчуци... в Испания всичко мирише отвратително , най-вече месото, а плодовете и зеленчуците са на вкус - пластмаса с вода! Отслабнах, единствената свястна храна, която си приготвих бе с [...]

    Read the full comment български продукти! Това, което ми хареса е зехтинът и рибите.Нито гръцката, френска или италианска кухня са по-вкусни- в никакъв случей! Лошото е,че наистина не ценим богатствата си- а ви го желая от сърце! Бог да пази България и нейният велик народ! Амин.

    !
  • Anonymous
    Svetoslav Spasov
    13, 25, 11 Декември 2008, 13:25

    eto towa e istinata i napulno podkrepqm pisatelq.

    !
  • Anonymous
    WineLover
    06, 05, 13 Ноември 2008, 06:05

    Blagodarq na moq priqtel Alex Kolev 4e mi kaza za tozi site....az sam prehvurlql spisanieto predi godini,no savsem sam se otkusnal ot Bulgaria (koeto skoro shte se popromeni)..i s netarpenie 4eta blogove,statii,vsi4ko koeto se pishe tuk.Pozdravleniq
    Vijdam 4e g-ca Marinova izpolzva edna kniga nare4ena The Food Lover's Companion (otnosno opisanieto na duxelle)
    Interesno mi e kak horata se opravqt po zavedeniqta s tiq 4ujdi naimenovaniq i oshte po interesno mi e kak servirashtiq personal im go obqsnqva No offense....

    A tova za a la planchar e tolkova [...]

    Read the full comment smeshno,poradi fakta 4e e greshno,zashtoto osobeno v mexico, a la plancha e kakto v bulgaria e na keremida,izpolzvat specifi4en kamuk za da sgotvqt tozi stil qstiq.Bqh popadnal primerno v edno menu na slunchev brqg,v internet mi go prati nqkoi pisheshe Constipated eggs, razbirai zape4eni qica,ahahah kolko se smqh,zashtoto tova napravo e bezobrazie.
    Trqbva da ima regulacii v tozi biznes,ne znam kak se otrazqva v momenta krizata v BG v/u restorantite i zavedeniqta kato cqlo,no trqbva da ima 2 razli4ni vidove menuta,na bulgarski i samo na bulgarski, i na angliiski,ne da se pravqt tapi ikonomii za 50 menuta.Tova e smehoriq

    Vpro4em ot bulgarskata kuhnq po-dobra nqma.Samo davam za primer dobre napravena shopska salata

    !
  • Anonymous
    автор
    09, 00, 24 Юни 2008, 09:00

    Искрено се надявам някой ден да започнем да ценим най-после прекрасният си език и култура! Чуждиците не звучат по-добре! Чуждата кухня не е по-добра! Казвам ви го от опит. Ако живеете в чужбина ни Тайландска кухня ще ви впечатли, ни Френска,ни ничия друга. Бихте жадували за българската, за онези чудни гозби, които е готвила баба ви в далечния, почти избледнял детски спомен.
    Нека вземем пример от французите, които до такава степен бранят езикът си, че не използват чуждица например за думи като "компюртър" или "имейл".

    !

Реклама »