В двореца Кобург, една от най-луксозните сгради във Виена, чийто ресторант разполага с почти необозрима винена селекция, от 27 февруари до 1 март т. г. се проведе "Фестивал на световното вино". Събитието се организира за втора година от Palais Coburg с помощта на спонсори и само по себе си е прекрасен пример за отношението на австрийците към виното, а също и за отношението на световната винена сцена към австрийците.
В рамките на четирите дни в невероятната атмосфера на различни зали и ресторанти на комплекса Кобург се проведоха общо 21 дегустации и винени вечери. Цените им варираха от 85 до 880 евро и доста от тях бяха разпродадени седмици преди началото на фестивала. Провеждаха се минимум пет събития от типа guided tasting (дегустация с водещ - бел. ред.) или винена вечеря всеки ден, но никога успоредно, така че желаещите можеха да посетят всички интересни за тях дегустации. Темите бяха интересни и разнообразни, а организаторите бяха успели да съберат както едни от най-големите имена в света на виното, така и изключително редки вина.
Ето някои от темите:
"Château d'Yquem",водена от Пиер Люртон вертикална дегустация на реколти 1937, 1947, 1967, 1988, 1996, 1999, 2001 и 2004;
"Салон на ризлинга", на Стюарт Пигът – 14 ризлинга от цял свят;
"Готвене с шеф-готвача",винена вечеря, приготвена от най-добите австрийски шеф-готвачи, придружена от най-добрите вина участвали във фестивала;
"Крал Ризлинг в най-добите си години",невероятно рядка дегустация на немски ризлинги от различните качествени категории на възраст 10 и повече години:
"Биодинамика и вино",уъркшоп за винари и лозари;
"На масата - Панонската долина",най-добрите десертни вина от Руст, Австрия и Токай, Унгария;
"What Makes a Great Wine? (Кое прави едно вино голямо?)",дегустация на 15 вина, които според водещата –шефката на престижната заложна къща "Сотбис" и Master of Wine (MW - магистър на виното) Серена Сътклиф –са наистина добри;
"Niepoort's Port Experience",поглед отблизо на категориите портвайн Ruby, Tawny, Colheita, Late Bottled Vintage и Vintage с вината на една от най-добрите порт-къщи;
"La Grande Fête"–вечеря с граф Найперг, Патрик Марото, собственик на Château Branaire-Ducru от Сен Естеф и шеф-готвача на ресторант L'Oasis от Кот д’Азур, Стефан Раймбо, (2 Мишлен-звезди);
Гостите - ценители, енолози, търговци, винени журналисти и консултанти –бяха единодушни, че ювелирната красота на събитието кара всички ни с нетърпение да очакваме следващото му издание през 2009 година.
12, 53, 25 Юли 2009, 12:53
yksecggg zakrugxu xhqxdjpj
12, 04, 21 Юли 2009, 12:04
Ogoa4Y btwrpflo copfxyju efqttfef
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »