С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Реклама

Отблизо със "звездния" шеф Симеон Николов

Съдържание от Кулинарна Академия HRC
03 Декември 2024, 15:23
Share Tweet Pin it Share

Симеон Николов започва кулинарния си път в София, а след това трупа опит във Великобритания, САЩ, Дания и Чили, преди да се установи в Швейцария. В момента е главен готвач на вегетарианския ресторант OZ с една звезда Michelin и 16 точки Gault & Millau. Ресторантът работи с пресни фермерски продукти, благодарение на собствена градина, разположена в близост, която осигурява до 95% от съставките за менюто. Симеон е посветен и на предаването на знания - води майсторски клас в Кулинарна Академия HRC в София на тема "Вегетарианско устойчиво готвене" и организира вечеря в ресторант "Таланти" с концепция From Farm to Table.



Симеон, какво значи за вас да бъдете главен готвач на ресторант със звезда Michelin?

За мен звездата e отличие, което е както повод за голяма гордост и удовлетворение от добре свършената работа, така и непрекъснат мотиватор за поддържане на вече установения стандарт на готвене и обслужване, както и за последващо им развитие.
Вие сте кадър на кулинарна академия HRC тук, в България. Как това ви помогна да изградите кариерата си?
Винаги съм гледал на обучението си в HRC като един от важните градивни елементи в моята кариера. Най-напред основните качества, които учебната програма ми помогна да надградя в първи семестър, бяха организация на работа, дисциплина, усъвършенстване на английски език, обогатяване общите знания за света на хотелиерството и ресторантьорството, не на последно място и надграждане знанията на основните кулинарни техники, рецепти и ястия, използвани по цял свят. Развивах тези умения и през третия семестър, като тогава се научих повече да поемам отговорност и се научих да мисля по-творчески чрез тематичните вечери, за които ние, студентите, поемахме цялата отговорност и организация. Стажовете в чужбина от своя страна откриха два нови свята пред мен както в професионален план, така и в личен. Работата ми в японския Roka в Лондон беше изключително динамично и обогатяващо приключение. Усетих в себе си нова динамика, прецизност и вкус на ново, много по-високо ниво. Стажът в калифорнийския Murray Circle добави към всичко това безброй нови познания, а главният готвач там Моник Фейбес отвори вратата за мен към първия Michelin ресторант в кариерата ми.

Вие сте стипендиант на програмата на фондация Uccelin, какво представлява тя и какво ви даде този опит?

Програмата, предоставена от фондация Uccelin, има за цел да подпомогне развитието на млади таланти в ресторантьорския бранш, като им осигурява стажове в някои от най-добрите заведения в света. Самата програма се състои от 8 стажа, 4 от тях са в ресторанти - партньори на фондацията, а останалите 4 - в производители на хранителни продукти, фермери, винопроизводители и т.н. Стипендиантите прекарват по един месец във всеки от ресторантите и по една седмица при производителите. Списъкът, от който могат да избират стажовете си, съдържа над 70 ресторанта и над 30 производители. Спрях се на ресторанта в стар замък Schloss Schauenstein (3 звезди) в най-малкия град в света Фюрстенау, The Restaurant (2 звезди) в хотел The Dolder в Цюрих, Hotel D'Ville (3 звезди) във френската част на Швейцария, който държи трите си звезди вече 30 години, и Boragò в столицата на Чили. Също така като част от програмата се запознах с работните процеси на бар Bar am wasser, на месарница, на мандра за сирена в швейцарските Алпи, на цеха за производство на шоколад Felchlin. Опитах вината на един от лидерите в производството на швейцарско вино, Domaine Donatsch.



Какъв съвет бихте дали на младите готвачи? Какви качества трябва да развиват, за да постигнат успех в кулинарната индустрия?

Бих ги посъветвал да се научат на търпение, уважение и отдаденост. Както във всяка една професия и аспект от живота, така и в кулинарията успех се постига с много усилия, постоянство и непрекъснато самоусъвършенстване. Бих ги насърчил да бъдат любознателни, да експериментират, да пробват различни стилове кухни и концепции и да помислят над това коя част от работата им носи най-голямо удовлетворение.

Кулинарна академия HRC предлага уикенд курсове за всички, които желаят да подобрят кулинарните си умения - от начинаещи до напреднали. Курсовете са с продължителност един или два дни и обхващат разнообразни теми, фокусирани върху различни аспекти на кулинарията. Водят ги опитни шеф-готвачи и професионалисти от индустрията, като често гостуват и международни лектори, които споделят новаторски идеи и техники. Това е чудесна възможност за потапяне в света на кулинарното изкуство в комфортна и професионална среда.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »