Карло Гарбарино е роден в Генуа през 1964 година и живее там до 2000 година, когато се премества в
Серавале Скривия. Семейството му разбира от кафе – продават оборудване за кафе и от малък той расте увлечен от познанията и страстта на баща си по темата.
През 1984 започва дейността си в Torrefattori Associati (Torrefattori Associati Genova, TAG) – фамилна компания, която обединява някои от най-добрите кафе-пекари в света. Прави обучението си за печене на кафе със самия собственик на фабриката и глава на фамилията Марко Боаси, разширява вдъхновението си за света на кафето и се посвещава на дегустация на разнообразните видове кафе, налични във фабриката. "Развива сетивата си" в курсове по дегустация в Sandalj Company, известна с производството на висококачествени блендове.
Личното предпочитание на Карло е за Арабика, и по-специално, сортовете, отглеждани в Централна Америка.
Малко история |
Фабриката, където днес се произвежда кафе Baristo, започва да работи преди 115 години (основана е през 1903) в Генуа. В нея поколения наред усъвършенстват изкуството за създаване на кафеени блендове. Процесът на смесване на различни сортове кафе, всеки от които да изяви характера си в еспресо с хармоничен вкус, изисква професионализъм, опит и най-вече – сърце. Най-добре италианско
Всички пътища водят до Генуа |
Пристанището на Генуа от столетия е стратегическо място за търговия с най-добрите сортове кафе в света. През 2004, TAG премества производството си в селцето Серавале Скривия на 50 км от Генуа в нова и съвременна фабрика. Тя е разположена на площ от 11 хиляди кв. м. и разполага с най-модерните технологии за печене на кафе.
Технология |
За да се превърнат в "кафяво злато", кафеените зърна се пекат прецизно. Равномерното изпичане се постига чрез обтичане с нагорещен, циркулиращ въздух – представлява компютъризиран процес, което прави възможно поддържането на напълно еднаква температура за всяка партида. След изпичането, следващите стъпки протичат в безкислородна среда: транспортиране и престой в силози, където изпечените кафеени зърна "си почиват", транспортиране до пакетажни машини и процес на пакетиране. По този начин се неутрализира изпаряването на ароматните вещества при свързването им с кислорода.
Избор |
След пътешествия и преживявания в Италия, Baristo пристига в България. В професионалната линия избираме между Baristo Classico Espresso – класически еспресо вкус с интензивен аромат
за добро настроение сутрин; Baristo Crema Bar Espresso – елегантна комбинация от висококачествени сортове, Арабика и Робуста, с плътен аромат, сладък и добре балансиран вкус; Baristo Premium Bar Espresso – с богат, категоричен вкус и кадифен каймак. Преобладаващите сортове са Арабика от най-добрите региони на Бразилия и Централна Америка, съчетани с подбрана Робуста; и Baristo Superiore Espresso – селекция от сортове 100% Арабика, отгледани в Бразилия, Хондурас, Колумбия и Коста Рика.
Разполагаме и с варианти от 250 г. мляно кафе за домашна употреба, както и дози и капсули за офис консумация.
Експертни еспресо съвети от района на Генуа |
Как да приготвите дълго кафе с отлично качество
Пуснете гореща вода на дъното на чашата и след това добавете еспресо с нормална дължина. Така напитката няма да съдържа вредни съставки в резултат от продължителната екстракция.
Тайната на богатия аромат на кафето
Смилайте кафето точно преди приготвяне на напитката. Предварително смляното кафе има много голяма повърхност на съприкосновение с кислорода и процесът на освобождаване на въглероден диоксид се увеличава многократно, което води до изветряване и загуба на аромат.
За още експертни еспресо съвети от района на Генуа, можете да следите постовете на Baristo във Фейсбук: www.facebook.com/coffee.baristo/ |
21, 51, 01 Април 2018, 21:51
Нито един от видовете Baristo не е "моето" кафе, даже Baristo Superiore Espresso, което е смес от 100% Арабика.
Не твърдя, че е лошо кафе, просто не е моят вкус.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р