130 състезатели и 12 отбора си оспорваха първенството в 9 различни дисциплини – най-много от създаването на състезанието досега, според Андрей Стоилов, президент на Българската асоциация на професионалните готвачи.
"Виждаме, че има все по-голям интерес към хубавата и качествената храна и това е една от причините да подкрепяме кулинарните таланти на България.", казаа Вероника Пунчева, управляващ директор на МЕТРО България.
Най-добрите професионални готвачи на България премериха сили в 9-то издание на Националната кулинарна купа, която се състоя на 22 и 23 април в Палата № 2 на Международния панаир в Пловдив. В надпреварата участваха 130 индивидуални състезатели и 12 отбора.
Купата за най-добър кулинарен отбор отпътува за Русе с екипа на ресторант "Опиум" в състав Сали Гюнер Али, Александър Енчев и Анатоли Павлов. На второ място остана отборът на ресторант Red Canapé, Варна, а трети се класираха представителите на Спа-хотел "Калиста", Стара Загора.
"Деветата Национална кулинарна купа тази година представи и няколко нови дисциплини.
Категориите в това издание на състезанието са вече 9, а ние сме особено щастливи, че това е купата с най-много участници до момента.", каза Андрей Стоилов, президент на Българската асоциация на професионалните готвачи. За най-добър готвач на България беше обявен Владимир Тодоров от Русе, следван от още двама русенски готвачи - Александър Тодоров и Александър Енчев.
Най-добър млад готвач на България стана Кристиан Младенов от София. Националният шампионат по пица бе спечелен от Димитър Добрев, който спечели и атрактивната категория "Пица акробатика". Категорията "Паста" бе спечелена от Васил Тасев от София. Победител в дисциплината "Най-добро телешко" стана Николай Нинов а със званието "Сладкар на България" се окичи Анелия Боланд.
Това е една от причините, поради които подкрепяме кулинарните таланти на България. Угостителският бизнес е в подем и ние с готовност подпомагаме развитието му с професионални решения и ноу-хау, което нашата кампания е натрупала за повече от 50 години присъствие на световните пазари.
Състезанието за млади професионални готвачи Bocuse d’Or, което с право наричат "кулинарни оскари", е пример за подобна подкрепа. През месец май ние ще заведем на европейските му финали над 50 свои професионални клиенти – готвачи и ресторантьори."