На 26 март Винарска къща Русе представи новите реколти на "Левент" в елегантната обстановка на Гранд зала "Макси" в София. На събитието присъства единият от собствениците Цанко Станчев, а дегустацията води Росен Георгиев, управител на винарната, който сподели специфики от цялостния процес на производство на бутиковите серии.
Гроздето се отглежда специално за Винарска къща Русе в селектирани лозови масиви и райони, проучвани с десетилетия. Контролът върху качеството на гроздето започва с мониторинг върху всички провеждани агротехнически мероприятия от производителите на грозде. За конкретния лозов масив, в зависимост от климатичните условия, както и на база данните за динамиката на зреене на гроздето се определя оптималния момент за брането. Съчетани са традиционни методи и съоръжения за винопроизводство със съвременно оборудване и модерни технологии.
Качеството на крайния продукт се гарантира, като се акцентира върху ръчно сортиране на гроздето в избата. Прилагат се щадящи гроздето и виното технологии, за да се запази в максималната степен плодовия характер и сортовите аромати. Ферментацията се провежда с чисти култури винени дрожди в малки ферментатори от дъб и неръждаема стомана. Извършва се температурен контрол на всеки етап от процеса. Вината отлежават във френски и американски дъбови бъчви.
На дегустацията бяха представени:
LEVENT Sauvignon blanc 2014
LEVENT Riesling 2013
LEVENT Traminer 2014
LEVENT Traminer & Vrachanski misket 2014
LEVENT Chardonnay Grand Selection 2014
LEVENT Rosé Grand Selection 2014
LEVENT Pinot Noir 2012
LEVENT Merlot Grand Selection 2013
LEVENT Merlot & Mavrud 2014
LEVENT Cabernet Sauvignon Grand Selection 2013
LEVENT Family Selection 2013
За поредна година партньори, приятели и ценители на марката се убедиха в изключителното качество на вината и оцениха по достойнство новите реколти на "Левент" – име, доказано и утвърдено сред българските топ вина.
Повече информация за избата:
Винарска къща Русе е специализирана в производството на бутикови серии вина от 2000 до 15 000 бутилки. Създадена е през 2005 от братята Пламен Бобоков и Атанас Бобоков и от Цанко Станчев - енолог с 25 годишен опит във винарската промишленост. Тя е поместена в уникално военно съоръжение с близо 200 годишна история, като една от целите е да съхранят традициите и постиженията на винарството в региона Русе. През 2005 година са произведени първите вина в избата от сортовете Траминер, Совиньон Блан, Шардоне, Врачанска Теменуга, Мерло и Каберне Совиньон.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights