Какви са актуалните тенденции при коктейлите? Има ли "мода" и каква е тя?
Тендецията е да се правят по-опростени коктейли. Опростени от гледана точка на съставките - имам предвид броя съставки. Но не и в смисъла да са прости самите коктейли, а по-скоро да следват принципа, че по-малкото е по-добро. Така посоката е класическите коктейли да се правят с по-малко съставки. И локалните продукти за всяка държава да се използват с приоритет.
Има ли изявени предпочитания към определени видове алколол като основна съставка в коктейлите - например водка, джин, уиски?
Индивидуално е за всяка дръжава. Има страни, в които хората традиционно предпочитат водка, в други уиски. Но дори в една и съща държава, понякогаm в различни части на страната се предпочитат различни основни алкохолни съставки.
В последните години бирата еволюира към крафт производство, при виното популярност добиха натуралните вина. Има ли аналогични тенденции и при коктейлите?
Long или short коктейли са по-търсени?
Отново препочитанието е различно за всяка държава. В Испания например предпочитат дълги коктейли с джин-тоник. В англосаксонските държави предпочитат късите коктейли, по-сухи и по-горчиви. Зависи от вкусовете. Например в Латинска Америка пък им харесват много плодовите сокове като съставка към коктейла. Зависи от региона, в който живееш, от местната култура и други фактори.
Можем ли да говорим за дамски и мъжки коктейли или разликите са размити?
Това е трудна тема, защото стереотипът е, че жените пият по-сладки коктейли, но много често е обратното. Аз имам случай от практиката си, при който дамата в една двойка пие Мартини Драй, а мъжа - коктейл със сокове. И трябава да се внимава с това, защото понякога ако предложим на жена нещо по-сладникаво, може да се окаже, че сме сбъркали.
В България има ресторант, който вместо вино предлага коктейли в съчетание с храни. Доколко това е популярна тенденция по света?
Това е много интересен въпрос и интересна тема. От известно време се прави в някои от големите градове по света. Това е и едно от нещата, коетоискам да направя и аз за в бъдеще. Защото мисля че да се сервират коктейли, а не само вино с храната е нещо много хубаво, което би се превърнало в нова световна тенденция, но в същото време и клиентите трябва да го приемат и оценят, разбира се, защото те все пак са най-важните. Сложно е като материя, но хората които го практиквуат вече привличат вниманието.