Eдинен свят
23 март 2023 18:00
Централен военен клуб
БИЛЕТИ
МЕНЮ
Създадени през 2001 г., наградите “Ресторант на годината Бакхус, Аcqua Panna & S.Pellegrino” вече трето десетилетие празнуват успехите на българската гастрономическа сцена. Те се раздават на специална церемония, която включва галавечеря с тематична програма.
Кой е
най-добрият
ресторант за 2022 г.?
Искаме да чуем вашия глас
БИЛЕТИ
Награди ще бъдат връчени в 8 категории, шест от които са оценени от три различни журита.
Вие, бакхустници, избирате победителя в две категории: гласувайте за “Ресторант на читателите” и “Ресторант на път”. Трима от вас ще спечелят подаръчни кошници с пивки изненади.
НОМИНАЦИИте
ГЛАСУВАЙ
Chef’s
Dieci
Niko'las 0/360
The Revolutionary Dining Room & Bar
Vienna Café & Restaurant
Космос
Ресторант на годината
ANDRe
Dieci
Esterhasi
Hamachi-ni
La Capannina
Soul Kitchen
Авторски почерк
Ahora
Cinecitta
Talents
Vienna Café & Restaurant
Айлякрия
СОЛ
Вкусно място
Jazu
Skabrin
Unica
Valere
Дебют
Ahora
Cinecitta
Niko'las 0/360
The Sea Terrace
Космос
Паваж
Вино и напитки
Altruist
Niko
Orsetti
Quince's Patisserie
Лале
Цукерня Савенко
Десерт
Ресторант на читателите
Ресторант на път
Вие гласувате за
ПАРТНЬОРИ
Единен свят
устойчивост и кулинарно многообразие
Мотото на тазгодишната церемония е повод да обърнем поглед към зелените практики, като същевременно търсим общото между различни култури. 5-степенното меню е околосветска обиколка: от Балканите до Скандинавието, от Черноморието до САЩ - всички сме (за)едно.
ГОТВАЧИ
Макар и родом от Ню Йорк, тя е популярно лице в света на българската кулинария, участвайки в създаването на Мулти култи колектив и на младежката мрежа на Slow Food в България. Занимава се активно с фермерство, устойчиво градинарство и готварски класове. Към днешна дата в Angelove Estate Кейси и съпругът й Ангел организират лов на трюфели и са се заели активно с първата дестилерия за занаятчийски джин и черешова ракия у нас.
Кейси Ангелова
Роден във Варна, Филип е на 34 години, готвач, чревоугодник, кулинарен предприемач. Завършил е хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт в Institut Vatel в Париж, има 5-годишен опит в ресторанти с 2 и 3 звезди Michelin. Завръща се в България през 2012 г., поема семейното бистро "Европа". Познат е на широката публика като финалист в Hell's Kitchen.
Днес се занимава с тематични вечери, консултации и създаването на варненския стрийт фууд фестивал "Улицата на готвачите". От няколко месеца Филип е и нашият горд морски бакхустник.
Шеф Филип Спасов
Той е от Босна и Херцеговина, но впоследствие заживява в Сърбия. Създател е на концепцията New Balkan Cuisine и основател на ресторант Iva New Balkan Cuisine в Белград - единственият в западната ни съседка, отличен от гида Michelin с Bib Gourmand. До момента това е ресторантът с най-високо признание от гида в Сърбия.
Шеф Пушкар придава ново значение на традиционната балканска кухня и търси нови вкусове във вече откритите. Той е на мисия да модернизира националната кухня по начин, който да приближи Сърбия и Балканите по-близо до глобалната общност.
Шеф Ваня Пушкар
Марко Ботин е от Фосано, Северна Италия. Проявява интерес към готвенето от малък, докато наблюдава родителите си в кухнята. Още като ученик Марко започва работа през уикендите в кухня със звезда Michelin близо до дома.
Работил е в ресторанти в САЩ и Австралия, преди да се установи за 6 години в Лондон в престижния Alain Ducasse at the Dorchester - 3* Michelin. Там Марко израства с помощта на ментори като Жослин Ерлан и Жан-Филип Блонде.
Последното му забележително приключение е Копенхаген в по-малкия брат на легендарния Noma (3 звезди, “Най-добър ресторант в света”) - 108, отличен с 1 звезда Michelin. След това става главен готвач в Koan.
Днес той е готов за следващата стъпка - свой собствен ресторант.
Шеф Марко Ботин
Шеф сладкар и създател на Marashlian Pastry е Мая Марашлян, която е потомствен познавач на добрия вкус. Израснала под кулинарното крило на своята италианско-гръцка баба, тя надгражда опита си с аромати и традиции от живота си в Италия, Англия и Швейцария. След години работа като изследовател на човешкото поведение, в края на 2020 г. тя решава да съчетае опита си като антрополог със специализацията на сладкар. Фокусът й е върху висок клас вложени суровини и повече и по-сложни техники, с вкусове, които очароват небцето и интригуват ума. За по-малко от две години, с две премествания на локацията и увеличени капацитет и оборудване екипът на Marashlian Pastry вече наброява 8 сладкари, с главен сладкар шеф Михаил Найденов и заместник главен сладкар шеф Иван Сарамандов.
Екип сладкарница Марашлян
МЕНЮ
Кейси Ангелова (САЩ, България) / Casey Angelova (USA, Bulgaria)
МЕСНО МЕНЮ
Хляб от ХляБА терапия / Bread by HlyaBA therapy
Вестител на пролетта / In full Spring
Аспержи, радикио, репички, кремообразен мисо дресинг
Asparagus, radicchio, radishes, creamy miso dressing
Съчетано с / Paired with
SANZ El Loco de Finca la Colina 2018
Филип Спасов (България) / Filip Spassov (Bulgaria)
Изобилието на невидимите / Abundance of the unseen
Тарама, рапани, паламуд, лющян
Tarama, winkles, bonito, lovage
Съчетано с / Paired with
Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2018
Ваня Пушкар (Сърбия) / Vanja Puskar (Serbia)
Новата кухня на Балканите / The new Balkan cuisine
Целина, телешки опашки, виняк, пяна от сливи и жълъди
Celery, оxtail, vinjak, plum espuma, acorn
Съчетано с / Paired with
Enira Petite Syrah 2019
Марко Ботин (Италия, Дания) / Marco Bottin (Italy, Denmark)
Скандинавско-азиатски фюжън / Scandinavian-Asian fusion
Бока д’оро, шампанско, стриди, юзу кошо, карфиол
Bocca d‘oro, champagne, oysters, yuzu koshō, cauliflower
Съчетано с / Paired with
Levent Chardonnay Grand Selection 2020
Екип Marashlian Pastry (България) / Marashlian Pastry team (Bulgaria)
“Сутляш” с боровинки / Rice pudding with blueberries
Бадемов блат, кленов сироп, мус от мляко с ориз, намелака с бял шоколад, боровинки
Almonds, maple syrup, rice pudding mousse, white chocolate namelaka, blueberries
Съчетано с / Paired with
The Singleton Single Malt 12 y.o.
Кейси Ангелова (САЩ, България) / Casey Angelova (USA, Bulgaria)
Вестител на пролетта / In full Spring
Аспержи, радикио, репички, кремообразен мисо дресинг
Asparagus, radicchio, radishes, creamy miso dressing
Съчетано с / Paired with
SANZ El Loco de Finca la Colina 2018
Филип Спасов (България) / Filip Spassov (Bulgaria)
Изобилието на невидимите / Abundance of the unseen
Кладница, пачи крак, шимеджи гъби, лющян
Oyster mushroom, chanterelles, shimeji, lovage
Съчетано с / Paired with
Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2018
Ваня Пушкар (Сърбия) / Vanja Puskar (Serbia)
Новата кухня на Балканите / The new Balkan cuisine
Целина, жълъди, трюфел
Celery, acorn, truffle
Съчетано с / Paired with
Enira Petite Syrah 2019
Марко Ботин (Италия, Дания) / Marco Bottin (Italy, Denmark)
Скандинавско-азиатски фюжън / Scandinavian-Asian fusion
Карфиол, юзу кошо и още карфиол
Cauliflower, yuzu koshō, more cauliflower
Съчетано с / Paired with
Levent Chardonnay Grand Selection 2020
Екип Marashlian Pastry (България) / “Marashlian Pastry team (Bulgaria)
“Сутляш” с боровинки / Rice pudding with blueberries
Бадемов блат, кленов сироп, мус от мляко с ориз, намелака с бял шоколад, боровинки
Almonds, maple syrup, rice pudding mousse, white chocolate namelaka, blueberries
Съчетано с / Paired with
The Singleton Single Malt 12 y.o.
Хляб от ХляБА терапия / Bread by HlyaBA therapy
ВЕГЕТАРИАНСКО МЕНЮ
ВЕГЕТАРИАНСКО МЕНЮ
Кейси Ангелова (САЩ, България)
Casey Angelova (USA, Bulgaria)
Вестител на пролетта
In full Spring
Аспержи, радикио, репички,
кремообразен мисо дресинг
Asparagus, radicchio, radishes,
creamy miso dressing
Съчетано с / Paired with
SANZ El Loco de Finca la Colina 2018
Кейси Ангелова (САЩ, България)
Casey Angelova (USA, Bulgaria)
Вестител на пролетта
In full Spring
Аспержи, радикио, репички,
кремообразен мисо дресинг
Asparagus, radicchio, radishes,
creamy miso dressing
Съчетано с / Paired with
SANZ El Loco de Finca la Colina 2018
Кейси Ангелова (САЩ, България)
Casey Angelova (USA, Bulgaria)
Вестител на пролетта
In full Spring
Аспержи, радикио, репички,
кремообразен мисо дресинг
Asparagus, radicchio, radishes,
creamy miso dressing
Съчетано с / Paired with
SANZ El Loco de Finca la Colina 2018
Марко Ботин (Италия, Дания)
Marco Bottin (Italy, Denmark)
Скандинавско-азиатски фюжън
Scandinavian-Asian fusion
Бока д’оро, шампанско, стриди,
юзу кошо, карфиол
Bocca d‘oro, champagne, oysters,
yuzu koshō, cauliflower
Съчетано с / Paired with
Levent Chardonnay Grand Selection 2020
Кейси Ангелова (САЩ, България)
Casey Angelova (USA, Bulgaria)
Вестител на пролетта
In full Spring
Аспержи, радикио, репички,
кремообразен мисо дресинг
Asparagus, radicchio, radishes,
creamy miso dressing
Съчетано с / Paired with
SANZ El Loco de Finca la Colina 2018
Филип Спасов (България)
Filip Spassov (Bulgaria)
Изобилието на невидимите
Abundance of the unseen
Тарама, рапани, паламуд, лющян
Tarama, winkles, bonito, lovage
Съчетано с / Paired with
Craggy Range Te Muna
Sauvignon Blanc 2018
Ваня Пушкар (Сърбия)
Vanja Puskar (Serbia)
Новата кухня на Балканите
The new Balkan cuisine
Целина, телешки опашки, виняк,
пяна от сливи и жълъди
Celery, оxtail, vinjak, plum espuma, acorn
Съчетано с / Paired with
Enira Petite Syrah 2019
Марко Ботин (Италия, Дания)
Marco Bottin (Italy, Denmark)
Скандинавско-азиатски фюжън
Scandinavian-Asian fusion
Бока д’оро, шампанско, стриди,
юзу кошо, карфиол
Bocca d‘oro, champagne, oysters,
yuzu koshō, cauliflower
Съчетано с / Paired with
Levent Chardonnay Grand Selection 2020
Екип Marashlian Pastry (България)
Marashlian Pastry team (Bulgaria)
“Сутляш” с боровинки
Rice pudding with blueberries
Бадемов блат, кленов сироп, мус от мляко с ориз, намелака с бял шоколад, боровинки
Almonds, maple syrup, rice pudding mousse, white chocolate namelaka, blueberries
Съчетано с / Paired with
The Singleton Single Malt 12 y.o.
Хляб от ХляБА терапия
Bread by HlyaBA therapy
МЕСНО МЕНЮ
МЕСНО МЕНЮ