ВЕСЕЛИН КАЛЕВ
хотел „Рила", Боровец
Симеон гради кариерата си в Лондон и Франция, където работи в различни ресторанти със звезди “Мишлен”. Днес е Chef de Partie в Restaurant Regis et Jacques
Marcon, Франция, награден с три звезди “Мишлен”.
“Най-важен за успеха е човешкият фактор - работа в екип, добра комуникация, професионална отговорност и дисциплина.”
ВАЛЕНТИН ИВАНОВ
„Космос“, София
КУПЕТЕ ВЕЧЕРЯ
ЛЕКЦИЯ:
Химия и микробиология в кухнята
Йордан Стефанов е докторант по микробиология и блогър. В академичната сфера се занимава с изучаване на микробни ензими, изолирането им от бактерии (биотехнологии) и техните приложения. В професионално отношение има голям опит в микробиологичния и химичен контрол на качеството и безопасността при производство на храни, напитки, хранителни добавки и фуражи. Редом с това той е и собственик на уебсайта „Наука и критично мислене“, който популяризира науката.
ЕМИЛ МИНЕВ
Le Cordon Bleu, London
ЕМИЛ МИНЕВ
Le Cordon Bleu, Лондон
ЛЕКЦИЯ:
Предизвикателствата да отвориш собствен бизнес/ Нови тенденции и здравословни десерти
Талантливият сладкар Павел Павлов е възпитаник на HRC Culinary Academy. През 2010 г. заминава за Норвегия, където работи в ресторанта с една звезда Мишлен Renaa, Bølgen og Moi и Tango. Там открива страстта си към сладкарството. Това го подтиква да отиде в Норвежкия институт по гастрономия и не след дълго става първият чужденец допуснат в националния отбор на Норвегия. През 2016 г. отборът печели два златни медала и се нарежда на четвърто място в света в Олимпийските кулинарни игри в Ерфурт, Германия. Към днешна дата Павел Павлов работи над мечтата си да развие собствена сладкарница в Норвегия.
ЧИРО ФОНТАНЕЗИ
Сомелиер, Италия
КУПЕТЕ ВЕЧЕРЯ + ЛЕКЦИИ
19:00 – 20:00 ч.
Коктейл с Veuve Cliquot
и концептуален кетъринг от Red Devil Catering
- СТУДЕНО ПРЕДЯСТИЕ -
ВАЛЕНТИН ИВАНОВ
Ресторант „Космос“
Дехидратирано цвекло, сланина от Източно-балканска свиня, кисело зеле, манатарки
Поднесено с коктейл на основата на Водка Beluga
- САЛАТА -
СИМЕОН ПЕТКОВ
Regis et Jacques Marcon, Франция
Сезонни зеленчуци, желе от билки, консоме от горски гъби
Поднесено с Tenuta Ca' Bolani Sauvignon Blanc 2016, Friuli, Италия
- ПЪРВО ОСНОВНО ЯСТИЕ -
ВЕСЕЛИН КАЛЕВ
хотел „Рила“, Боровец
Печен гълъб, карфиол, годжи бери, кедрови ядки и спанак
Поднесено с Dopff & Irion Riesling Cuvee 2015, Alsace, Франция
- РИБНО ЯСТИЕ -
ЛЮБОМИР ТОДОРОВ
Ресторант La Casa, София
Морски дявол, сусам, снежен грах, целина, бадем, шампанско
Поднесено със Zelanos "Z" Rose, Cabernet Franc 2016, Долината на розите, България
- ВТОРО ОСНОВНО ЯСТИЕ -
ЕМИЛ МИНЕВ
Le Cordon Bleu, Лондон
Ирландски Блек Ангус, моркови, цитруси, сладък соев сос, кафе и тимут пипер
Поднесено с Tikves Bela Voda, Македония
- ДЕСЕРТ -
ПАВЕЛ ПАВЛОВ
Шеф-сладкар, Норвегия
“Наполеон” от черен шоколад, матча чай, джинджифил, юзу цитрус
Поднесено с Коняк Hennessy X.O.
- ХЛЯБ -
МАЙСТОР-ХЛЕБАР ПРЕСИЯН ПЕТРОВ
“Братя Хлебари“
Хляб с кисело мляко и мед
-
Черен Хляб с активен въглен
В менюто за вечерта е включена консумация по 50 мл коктейлв с водка Beluga Noble, по 125-150 мл от вид вино,
50 мл диджестив коняк Hennessy X.O. и 50 мл уиски Chivas Regal 12 y.o. за финал на вечерта.
Настаняването за галавечерята ще бъде на маси с 8 седящи места.
*Местата са ограничени. На събитието се допускат само лица навършили 18 години.
МЕНЮ
За първа година церемонията “Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino” ще бъде придружена и от ексклузивен лекторски панел в първата половина на деня. Поканили сме 5 изключителни личности, които пристигат специално в София, за да споделят своя професионален опит и знания. Обещаваме 5 полезни и вълнуващи часа, които ще ни помогнат да навлезем по-дълбоко във висшата кулинария и да опознаем процесите в кухнята.
Ще започнем деня със “Златното яйце” - едночасова демонстрация на Емил Минев, ще продължим с талантливия учен Йордан Стефанов, който ще ни разкаже за големите микро процеси, които текат в кухнята, ще се запознаем с Чиро Фонтанези, който ще ни въведе в света на виното и как правилно се съчетава с храна, за десерт пък ще научим най-новите тенденции в сладкарството от чаровния Павел Павлов и не на последно място, ще ви запознаем и с кулинарния фотограф и преподавател Илиан Илиев, който ще ни сподели какво е да имаш “чувство за храна”.
Всеки е добре дошъл на лекциите: и тези, които тепърва прохождат в бранша, и професионалистите, които се интересуват от работата на своите колеги, и ценителите, които обичат темите свързани с гурме преживявания.
Очакваме ви на 29 март от 9:30 в Sofia Event Centre! Запазете вашето място още сега.
Хеброс | Космос | Niko’las | Преди 10 | aEstevum | ANDRe | Chef’s | Cinecitta | Este | Hamachi-ni | Lazy | Secret by Chef Petrov | Ahora | Паваж | 33 Гастронавта | Aubergine | Da Massimo | Щастливото прасе | Багри | Miyabi | Jasmine | Old is new | Craft | Cava
ЛЕКТОРИ
ЗА КОНТАКТИ
ПРЕСИЯН ПЕТРОВ
„Братя Хлебари“, София
Професионалният опит на Любомир тръгва от Гранд Хотел София, работи в ресторанти с една, две и три звезди “Мишлен” в Германия и в момента е Executive Chef в хотел “Ястребец уелнес енд спа” и ресторант La Casa, където управлява екип от 55 души.
“В добрите ястия търся баланса на вкусовете, а формулата за успешен ресторант е постоянство в качеството, добра организация, постоянно развитие и поддържане на добра концепция.”
ИЛИАН ИЛИЕВ
Фотограф, Кеймбридж
През 2010 г. заминава за Норвегия и започва работа в ресторанти със звезди “Мишлен”. Там открива страстта си към сладкарството. Това го подтиква да отиде в
Норвежкия институт по гастрономия и не след дълго става първият чужденец допуснат в националния отбор на Норвегия. С тях през 2016 г. се нареждат на четвърто място в света в Олимпийските кулинарни игри в Ерфурт, Германия. Днес Павел Павлов работи над мечтата си да развие собствена сладкарница в Норвегия.
“Избрах тази професия, защото няма граници и всеки един
ден ми предлага нещо ново и различно.”
9:30 - 10:00
Регистрация и кафе
10:00 - 11:15
ЕМИЛ МИНЕВ, Лондон
Culinary Art Director Le Cordon Bleu
Лекция: Тhink Local Cook Global
Демонстрация: “Златното яйце”
11:15 - 11:30
Kафе пауза
11:30 - 12:00
ЙОРДАН СТЕФАНОВ, Пловдив
Докторант по микробиология,
блогър "Наука и критично мислене"
Лекция: Химия и микробиология в кухнята
12:00 - 12:30
ПАВЕЛ ПАВЛОВ, шеф-сладкар, Норвегия
Лекция: Световните трендове в сладкарството и бъдещето на здравословните десерти
12:30 - 12:40
кафе пауза
12:40 - 13:10
ИЛИАН ИЛИЕВ, Кеймбридж
Фотограф и преподавател в Кулинарна Аакадемия HRC
Лекция: Усещане за храна
13:10 - 13:40
ЧИРО ФОНТАНЕЗИ, Италия
Сомелиер на Acqua Panna & San Pellegrino
Лекция: Професионален Food Pairing
ПРОГРАМА
ПАВЕЛ ПАВЛОВ
Шеф-сладкар, Норвегия
ЙОРДАН СТЕФАНОВ
Докторант по микробиология, Пловдив
КУПЕТЕ ЛЕКЦИИ
За 17 поредна година Бакхус организира единствения по рода си конкурс “Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino” и ще обявим най-добрите ресторанти в страната ни за изминалата година с официална церемония, придружена от гала-вечеря и лекционен панел.
Тази година имаме честта да си партнираме с престижната кулинарна академия Le Cordon Bleu London и заедно с неповторимия шеф Емил Минев да ви представим едно много специално 6-степенно меню, с което да обиколим света за една вечер през вкусове и аромати.
Всяко ястие ще ви запознае с едни от най-талантливите ни млади готвачи, които са натрупали международен звезден опит и специално за вечерята ще презентират своя авторска рецепта.
За пътешествието ни ще се погрижат и банда от любимите ни джазмени, начело с колоритния Вили Стоянов.
Очакваме ви на 29 март от 19:00 в Sofia Event Centre и обещаваме още много приятни изненади.
ПАРТНЬОРИ
ЛЕКЦИЯ:
Професионален food pairing
Чиро Фонтанези е роден в Мантова, Италия през 1984 г. и неговата първа любов е математиката - затова той става инженер. Но един прекрасен ден открива супертосканските вина. От първата глътка разбира, че неговата страст всъщност е виното и му се отдава напълно. Завършва Международното училище по италианска кулинария АЛМА и не след дълго защитава диплома трето ниво от Италианската асоциация на сомелиерите (AIS). Философията на Чиро Фонтанези е, че виното е една вселена, в която винаги има нещо ново, което очаква да бъде открито.
ЛЮБОМИР ТОДОРОВ
„La Casa”, София
избери
ГОСТ-ГОТВАЧИ
Първият авангардист в България с ресторанта "Талисман", който създава още през 2005 година, изпреварвайки времето си. Има 27 години професионална кариера зад гърба си, която включва executive chef в една от най-големите хотелски компании в света в Малдивите и Токио. През 2013
продължава кариерата си в The Shard, Лондон. В момента шеф Минев е Culinary Art Director в Le Cordon Bleu.
“Готвенето е един дълъг маратон, а не къс бърз спринт. Важно е самото
пътуване - финал няма.”
Веселин започва професионалните си стъпки от хотел "Хилтън" под ръководството на Андре Токев, а през 2005 година става част от екипа на Емил Минев в първия ресторант "Талисман". Именно те го вдъхновяват да продължи по пътя на професионалното готварство. Опита си трупа основно в Германия в ресторанти с една и две звезди “Мишлен”. През 2017 г. се завръща в България и става главен готвач на хотел “Рила” в Боровец и отговаря за три ресторанта и екип от 50 човека.
“Най-непростима грешка в
кухнята е да си мислиш, че знаеш всичко.”
ЛЕКЦИЯ:
Think global, cook local
ДЕМОНСТРАНЦИЯ:
“Златното яйце” - рецепти с местни продукти пред публиката
Емил Минев е първият авангардист в България с ресторанта "Талисман", който създава още през
2005 година, изпреварвайки
времето си. Има 27 години
професионална кариера зад гърба си, като executive chef и днес шеф Минев е Culinary Art Director в Le Cordon Bleu.
НОМИНИРАНИ РЕСТОРАНТИ
Професионалната кариера на Валентин започва през 2011 година в хотел “Хилтън” под ръководството на шеф-готвачите
Жан Юбер Гарние, Габриеле Савини и Андре Токев. Кариерата му продължава в
Амстердам, а след това и в ресторанта на Хестън Блументал Dinner, в Лондон. Днес Валентин е Sous Chef в ресторант “Космос”.
“Няма проблеми, има само решения.”
ПАВЕЛ ПАВЛОВ
Шеф-сладкар, Ставангер, Норвегия
ЛЕКЦИЯ:
Усещане за храна
Професионалният път на Илиан Илиев започва като фотограф-журналист, преди да се премести в Лондон и да започне нова кариера в сферата на комерсиалната фотография.
През годините е развил собствен уникален стил на заснемане, в който залага на артистичния си нюх. Той има над 30-годишен опит в кулинарната фотография, работил е със списания, с големи търговски вериги и в сферата на рекламата на местно и на международно ниво. Публикувал е две книги, които са наградени с Best in the World от конкурса Gourmand International. Илиан Илиев работи от студиото си в Кеймбридж, а два пъти в годината води курс по кулинарна фотография в HRC Culinary Academy в София.
избери
Пресиян се занимава професионално с изкуството на квасения хляб от 8 години. Работил е във Франция, Австрия и Унагрия и е специализирал в Швеция и Южна Корея.
В момента ръководи заедно с брат си Теодор хлебарницата “Братя Хлебари” в София. Силата му се крие и в умението му
да визуализира крайния продукт преди още да направи първата стъпка.
“Най-важното нещо за едно ястие е разбирането за суровините и как правилно да се използват.”
0883 46 74 00 / info@bacchus.bg
СИМЕОН ПЕТКОВ
Regis et Jacques Marcon, Франция
ПАРТНЬОРИ
КАТЕГОРИИ
Ресторант на годината
Дебют
Авторска кухня
Вкусно място
Най-добро обслужване
Винена листа
Устойчива концепция „Метро“
Нова вълна
Напитки и винена листа
Ресторант на читателите