Тази статия е част от поредицата ни, посветена на рецепти за коктейли, които може да направите лесно у дома. Вижте и останалите: 3 рецепти с джин 3 рецепти без алкохол 3 рецепти с Тенеси уиски 3 рецепти с водка |
Шотландия е хубаво да бъде консумирана в студен и мразовит ден, по възможност пред горяща камина. За радост на любителите на уискито, които обитават държави с четири сезона, съществува Naked Malt, чиято гъвкавост, комплексен вкус и плодов аромат го правят подходящ за лятото и то в разнообразни коктейл варианти.
Naked Malt съдържа подбрани отлежали едномалцови дестилати. След като се смесят, те се оставят за допълнителни 6 месеца отлежаване в дъбови бъчви, ползвани еднократно за олоросо шери. Резултатът е комплексен бленд от малцови уискита с леко оксидативен шери профил, карамелен аромат и нотки на череши. Тъкмо тези бъчви са наричани 'naked' - защото никога досега не са били в контакт с друго уиски.
Ето и предложенията ни за 3 коктейла с Naked Malt, които зареждат с нова енергия протежните горещи летни дни . Коктейлите са съвсем семпли, но силно ароматни, с горски или тропически привкус - вие избирате.
Разбира се, и за трите ще ви е необходим шейкър.
Elderflower & Mint Sour |
50 мл Naked Malt
30 мл лимонов сок
25 мл сироп от бъз*
свежа мента
Как:
Разбийте всички съставки заедно и сервирайте върху лед. Гарнирайте с прясна мента и резен лимон.
|
50 мл Naked Malt
25 мл кокосова вода
25 мл сок от ананас
20 мл сироп от агаве
15 мл лимонов сок
Как: Разклатете всички съставки в шейкър с лед, а след това прецедете течността и сервирайте в чаша с още лед. Гарнирайте с листа от ананас.
|
50 мл Naked Malt
25 мл лимонов сок
25 мл сироп от ревен*
белтък (по желание)
Как: По метода на "обратния сух шейк: разклатете всички съставки (без белтъка) с лед в шейкър. Премахнете леда, добавете вече и белтъка и разклатете отново, а след това прецедете течността и сервирайте в чаша с лед. Гарнирайте с няколко стръкчета свеж ревен.
*За сиропа: Нарежете 4 пръчици ревен (около 400 г) на малки парченца и ги добавете в тиган с 300 мл вода. Гответе на умерен огън, докато ревенът омекне, след което прецедете и добавете 300 г захар. Загрейте, докато захарта се разтвори, прецедете отново и оставете да се охлади. Коктейлът e готов, а останалото количество сироп ще оживее в хладилника, но за не повече от месец.
Ако пък предпочитате коктейлът в чашата ви да е приготвен от истински професионалист, то барманите на Naked Malt ще ви очакват на 10 и 11 септември на Bar & Snack Fest, на алеите пред НДК, до Кино Кабана.
Консумирайте Naked Malt отговорно. Чист или в коктейл.
Ключови думи: едномалцово скоч уиски, коктейли, летен коктейл, летни коктейли, скоч, уиски, уиски коктейл, фестивал