Експерти, наблюдавали поведението на клиентите в 430 магазина на американската верига супермаркети Whole Foods, определиха седемте посоки, в които ще се развива храната в глобален мащаб. Ето кои са те, обобщени от The Business Insider:
Алтернативни видове брашно
Манията по безглутеновите типове брашно навлиза в пиковия си момент. Сега очакваме брашно от зеленчуци, соя, древни зърнени култури, амарант или ядки. Брашното от булгур се оказва едно от най-купуваните през последните години.
Вино в консерва
Очевидно американците се интересуват не само какво, но и как пият виното си, и им е важно това да става по най-удобния начин. Предимството на алуминиевото кенче е, че е леко, леснопреносимо, нечупливо, и много по-бързо за изстудяване от стъклената бутилка. Франсис Форд Копола, и много други, вече пуснаха свое вино в консерва. Все пак е ясно, че тази идея трудно ще пробие сред истинските ценители.
Дехидрирани храни
Като начало, да кажем "довиждане" на чипса от кейл (къдраво зеле). Вече е демоде. Идва редът на дехидрираните броколи, кимчи, брюкселско зеле и пащернак. И не само. Очаква се скоро от пликчетата да вадим и хрупаме вместо пуканки, сьомга, бизонско и пиле.
"Отгледано и хранено с трева"
Досега това изискване важеше за месото. Но в бъдеще все повече ще се отнася и до млякото, яйцата, маслото, киселото мляко, сиренето, и няма да подмине дори протеиновите смески.
Всичко на растителна основа
Веганството отдавна прерасна във философия отвъд храненето. Растителната основа ще откриваме още в шампоани, пластмаса, млечни продукти, лекарства, козметика – до детски близалки с протеин от киноа.
Ферментация и пробиотици
Кисело мляко, мисо паста, кисело зеле, кефир, кимчи, комбуча – триумфът за всяка от тези ферментирали храни ще продължава. Добрите бактерии на пробиотиците също ги чака бляскаво бъдеще.
Необичайни меса и морска храна
Интересът към всичко, което досега сме смятали за невкусно и незаслужаващо вниманието ни, ще расте. Зад тази тенденция е желанието да се изхвърля по-малко храна. Месата, рибите и морските деликатеси все повече ще носят имена, които дори не сме чували.
14, 38, 04 Януари 2016, 14:38
дано съумяваме творчески да осъвременяваме добре известното за нашия регион всеки сезон :)
Keep it simple and make it special.
+4
08, 28, 04 Януари 2016, 08:28
Мода, но прекалена.
Доста изкелеферчени ми се струват някои от....
+3
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »