Дали джелато е италианското име на сладоледа или говорим за два различни вида лакомство? Може би сте си задавали този въпрос в по-топли дни от днешния. Ако сте заложили на втората хипотеза - печелите. Различията се дължат на три фактора: съдържанието на мазнини, въздуха и температурата на сервиране. Сладоледът се прави от сметана, която трябва да има поне 10% мазнини, докато джелато се прави основно от мляко, така че е с по-ниско съдържание на мазнини. Също така в съставките на сладоледа присъстват яйчени жълтъци, докато джелато се прави с по-малко или изобщо без жълтъци.
Но най-отчетливата разлика се наблюдава в текстурата, което се дължи на бъркането. Сладоледът се разбива бързо, така че повече въздух да навлезе в сместа, да увеличи обема и да придаде пухкавост и лекота. Докато джелато се бърка по-бавно и оттам сместа е по-гъста и се топи по-бавно.
Което ни води до температурата - сладоледът се съхранява и сервира на минус 12 градуса, иначе започва да се топи, докато джелато, поради по-ниското съдържание на мазнини, може да се сервира на температура от минус 5 до нула градуса.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
22, 45, 04 Юни 2014, 22:45
За мен джелато.
Предразсъдъците са за ограничените.
-2 +1
19, 05, 04 Юни 2014, 19:05
@xalikarans Не, никак не е нов вид.
+3
18, 31, 04 Юни 2014, 18:31
Говорим за нов вид сладолед,джелато,сигурно ще е нещо превъзходно.
-1 +1
15, 16, 04 Юни 2014, 15:16
Сладоледа ме влече повече. :]
+4
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »