На 22 и 23 февруари 20 водещи шеф-готвачи от Европа и България ще се съберат в София, за да демонстрират уменията си в хода на второто издание на международния кулинарен форум "Концепции", организиран от Евро-Ток България. Събитието, което ще се проведе в столичния център Rainbow Plaza, ще протече под формата на демонстрационно шоу-готвене. Всеки от участниците ще разполага с половин час, в рамките на които да покаже по две изцяло авторски рецепти, които ще присъстват в менюто на ресторанта му през 2011 г.
Съдейки по предишното издание на форума през 2009 г., където присъстваха изобретения като "органична сьомга 42 градуса по Целзий" и сферифицирано яйце с кисело мляко за белтък и жълтък от мед, и тазгодишните "Концепции" най-вероятно ще бъдат белязани от кулинарни експерименти. В същото време не е изключено да се наблюдава и интерес към традиционните вкусове и продукти, съгласно тенденцията, която в момента набира сила из Стария континент, коментира председателят на Евро-Ток България и вицепрезидент на Евро-Ток Интернешънъл Жоро Иванов.
Според организаторите на събитието в него се очаква да се включат изтъкнати кулинари от общо шест европейски страни - Франция, Испания, Италия, Белгия, Дания и Гърция, всеки от които има опит в отличени със звезди "Мишлен" ресторанти. За разлика от миналото издание на "Концепции", когато българските участници бяха трима, този път те ще бъдат толкова, колкото са и чуждестранните им колеги, заяви Жоро Иванов.
Поканените българи включват имена като Стефан Иванов, работил в отличените с по три звезди "Мишлен" ресторанти "Le Gavroche" във Великобритания и "Comme chez soi" в Белгия, както и в брюкселските "Вила Лорен" (две звезди "Мишлен") и "Пре Романо" (една звезда "Мишлен", и Юрий Балталийски, шеф-сладкар в пражския хотел "Хилтън" и носител на златен медал от Кулинарната Олимпиада в Сингапур за 2000 г. Ще присъстват също така и Борис Петров, единственият за страната ни карвинг-шеф Юрий Димо, както и Емо Минев, който ще пристигне специално за събитието от Малдивите, където работи в момента.
Сред чуждестранните готвачи ще бъде прочулият се покрай многократно награждавания копенхагенски ресторант "Нома" Рене Реджепи, както и сънародникът му Мортен Томсен, финалист в конкурса Bocuse D’or за 2005 и 2007 г. Испания ще бъде представена от Елена Арзак, чийто семеен ресторант в Сан Себастиан е отличен с три звезди "Мишлен", както и от Андони Луис Адурис, собственик на популярния ресторант от Сан Себастиан "Мугариц". В "Концепции 2011" се предвижда да вземат участие и редица представители на престижни кулинарни школи като френската Льонотр и Ришемон от Швейцария.
За повече информация - www.euro-toques.bg
19, 15, 19 Март 2011, 19:15
много лъжовно бе всичко-трябваше доколкото си спомням четейки предварителната програма да има вропейски величия невероятни шеф готвачи за който сме само чули и чели,а ти какво се получи в крайна сметка-гледахме ученици от Добрич и тук там нещо интересно-много непрофесионално и подвеждашо
20, 03, 05 Март 2011, 20:03
Семинара беше абсолютна пародия и не си заслужаваше 200лв.нищо съществено не се показа-за какво си платихме бълъците?!
23, 23, 20 Февруари 2011, 23:23
да може да го посети,след като си плати таксата.За повече информация посетете сайта на евроток България
11, 03, 16 Февруари 2011, 11:03
искам да попитам ,а един обикновен ценител ,които не е проф готвач,може ли да посети този форум?моля,отговорете.....
22, 07, 11 Февруари 2011, 22:07
е да видим какво ще покаже сина на Жоро Иванов който се стреми да "пласира"на българската кулинарна сцена
22, 01, 26 Януари 2011, 22:01
Браво чудесно начинание,след като вече "Мадрид Фюжън" умря тотално.Време е за абсолютен Балкански Кулинарен подем,трябва да покажем че и ние можем,Успех на Ради Стамболов и целия му екип в организацията,сигурен съм че всичко ще бъде чудесно
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »
Към мобилната версия на сайта
©2001-2024 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване . Политика за бисквитките . Декларация за поверителност .
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно.
Сайтът е разработка на Economedia. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
Новини: Дневник • Европа
IT: Digitalk
Развлечение: Бакхус • LIGHT
На английски: Kapital Insights