С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

  • Аве Мария в Едоардо Миролио

    Бакхус
    снимки: Яна Блажева 13 Август 2009, 15:48

    Деси Байчева, или заразеният с вируса "вино" технолог на избата

    Share Tweet Pin it Share
  • Захване ли се с нещо папата...

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 30 Юни 2009, 20:01

    Out! Out! Out! Забравете за вината на Шатоньоф дю пап, те винаги са били, са, и ще бъдат извън мода сред истинските познавачи, казва в книгата си "Официален пътеводител из винената снобария" Леонард Бърнщайн. В края на 1970-те, когато той я пише, нещата изглеждат точно така.

    Share Tweet Pin it Share
  • Варна между Chateau Margaux,1904 и SMS

    текст Силвия Тулева, фотография Петко Момчилов
    снимки: "Бакхус" 15 Юни 2009, 23:16

    Във Варна са и най-старата, и най-новата изби на България, два контрастиращи полюса на националното винарство. "Евксиноград" пази свой портвайн от началото на миналия век и френско бордо с възрастта на съвременната българска държава, и се надява да я спаси немският Червен кръст. Винарска изба "Варна" експериментира с нови сортове и лексика, и привлича туристи още преди да е достроена.

    Share Tweet Pin it Share
  • Hello Kitty се появи и на бутилки вино

    Бакхус
    06 Юни 2009, 16:58

    Авторите на идеята смятат, че съчетанието между италианско вино и японска комиксова героиня гарантира високи продажби

    Share Tweet Pin it Share
  • Когато виненият етикет казва нещо повече от сорта и реколтата

    Бакхус
    03 Юни 2009, 17:42

    25 необичайни етикета за вино, които решихме да ви покажем

    Share Tweet Pin it Share
  • Кианти вече не е виното на традиционалистите

    текст Елисавета Велянова
    снимки: Shutterstock 16 Май 2009, 15:22

    Меки хълмове, пълни с дивеч, лозя, редуващи се с маслинови горички, каменни градчета, прикрити между дърветата - в Тоскана сякаш времето е спряло преди няколко столетия. Панорамата между Флоренция и Сиена е онази от платната на Джото и Да Винчи, площадът в Лука е озвучен от Nessun dorma на Пучини, и винена емблема е отглежданият поне от XVI в. санджовезе - сортът, за който доскоро се вярваше, че е винифициран още в Римската империя.

    Share Tweet Pin it Share
  • Виното в България - моментална снимка

    Веселина Маринова и Марина Караконова
    снимки: - 10 Март 2009, 13:40

    От модата каква бутилка да сложиш на масата до новите идеи в избите и произведеното от последната реколта, Винария всеки март се опитва да улови пулса на българския винен пазар. Тази година ключовите думи ще са тероар и по-адекватни цени. Според търговци и производители постигането на адекватност в тези две области е ключ към успеха на българското вино на международния пазар. И на нашия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустаторът в мен. Стъпка 5: Етикетът по време на дегустация

    Юлия Костадинова
    снимки: - 23 Февруари 2009, 10:24

    Дегустациите винаги са особено приятен повод да се съберете около масата. Има обаче няколко неща, които чисто практически пречат на виното да се покаже в най-добрата си светлина и макар никой никога да не ги е окачествил като "грешки", е добре да се знаят и да се избягват доколкото е възможно. Най-малкото - спестяват неудобства в доста ситуации.

    Share Tweet Pin it Share
  • Порто за един идеален английски свят

    Стойчо Стоев
    снимки: Емил Коралов 16 Февруари 2009, 14:29

    Подзаглавие: Свалете гетите си и се насладете на вечерна чашка ruby или towny до камината. И се молете американците да не се усетят какво пропускат.

    Share Tweet Pin it Share
  • Съчетаване: Зимни салати с вино

    Снежана Живкова
    снимки: - 12 Януари 2009, 14:03

    Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустаторът в мен. Стъпка 4: Как се използва декантерът

    Юлия Костадинова
    снимки: - 09 Януари 2009, 13:42

    "Организирайте първата си дегустация. Охладете, подредете, отворете и пробвайте четири, предложени от нас вина. Запишете какво усещате, за да сравните с бележките на професионалните дегустатори".

    Share Tweet Pin it Share
  • Българско вино на годината 2008

    Емил Коралов, Юлия Костадинова
    снимки: Николай Камбуров 08 Януари 2009, 12:40

    Конкурсите за вино са точно както тези за литература, кино или изобразително изкуство. В известен смисъл се опитват да постигнат невъзможното - да обективизират субективно удоволствие. И все пак те съществуват. Много хора ги намират за полезни - в тях обикновено голяма група специалисти прекарва дълги работни часове, за да проучи и анализира голям обем от информация, и накрая да създаде нещо като рамка, която да помогне за ориентация в необятното изобилие.

    Share Tweet Pin it Share
  • Quo vadis - куо вадис - кво вадиш

    Яна Петкова
    07 Януари 2009, 13:03

    Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я на единия от братята си: "Виж какво смешно заглавие - "Куо вадис..."

    Share Tweet Pin it Share
  • Българските Топ 10 за 2008

    Бакхус
    снимки: - 04 Декември 2008, 10:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Българско вино на годината 2008

    Албена Шкодрова
    снимки: - 02 Декември 2008, 18:02

    Да наречеш историческо събитие нещо, което се е случило миналата вечер, е рисковано. В този случай, обаче, няма колебание – на 21 ноември историята направи крачка. 50 отлични български вина, заедно с повечето от техните производители се оказаха в една зала в София, в очакване да чуят кое е най-доброто от най-доброто.

    Share Tweet Pin it Share
  • Сладко вино в мъглите на Токай

    Веселина Маринова
    01 Декември 2008, 16:24

    С Луи XIV, Волтер и Барон Мюнхаузен сред почитателите си токайското вино се пие най-добре в малка чаша между две действия на операта

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустаторът в мен. Стъпка 3: Организирайте си дегустация

    Юлия Костадинова
    снимки: - 01 Декември 2008, 10:46

    Досега в "Дегустаторът в мен": "Всеки може да тренира сетивата си. Ако започнете да обръщате внимание на ароматите в природата, или на храната, и постепенно си поставите за цел да ги отривате в парфюм или вино, вие вече сте на половината път до крайната цел - дегустатор."

    Share Tweet Pin it Share
  • Испания пие кава

    Емил Коралов
    26 Ноември 2008, 15:45

    "Пия шампанско само когато съм щастлива и когато съм тъжна. Понякога пия и когато съм сама. Когато имам компания - задължително. Отпивам си, ако не съм гладна, и пия доста, когато съм гладна. Иначе нито глътка - освен ако не съм жадна." Така отговаря Лили Боленже на въпрос на журналист кога пие шампанско. Годината е 1961, а мадам Боленже ръководи една от най-прочутите шампански къщи, Bollinger.

    Share Tweet Pin it Share
  • Мишел Ролан - алхимик в търсене на най-доброто вино

    Любомир Бояджиев
    снимки: Юлия Костадинова 25 Ноември 2008, 16:56

    Най-известният "летящ уайнмейкър", най-прочутият винен консултант, неуморен винар, човекът, създал най-много вина, оценени със 100 точки - това са епитетите, които човек най-често може да чуе, като стане дума за французина Мишел Ролан.

    Share Tweet Pin it Share
  • Вина към сладкиши: десертни, пенливи и неочаквани

    Ефросия Благоева
    снимки: Бакхус 17 Ноември 2008, 15:02

    Tърсенето на курабийки, шоколад и сладкиши рязко нараства, а това автоматично отваря нуждата от нови идеи за вина.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »