Документалният филм"История за храната и душата" ще има своята премиера на София Филм Фест на 14 март от 18.00 в кино Люмиер.
Филмът на режисьора и сценарист Тонислав Христов и продуцента Борис Десподов идва у нас след успех и номинация за най-добър документален филм в IDFA, Амстердам и прожекции в престижни фестивали като Бусан, Корея, Загреб Докс, Хърватско и Любов и Анархия в Хелзинки. След Българската премиера на София Филм Фест филмът продължава фестивалният си живот в състезателните програми на МФФ Солун, Планета док, Варшава и МФФ Сан Франциско, където ще бъде американската премиера на филма.
Лентата проследява живота на хората в Сатовча - малък град в България с население от 2021 жители от различни етнически и религиозни групи (православни българи, мюсюлмани турци, помаци и роми евангелисти). В миналото хората са били разделени заради постоянни конфликти, но днес ги обединява нещо много важно – храната. Когато обаче чиниите на масата са пълни с гордост, национална идентичност, общо минало и приятелство, това може да доведе до известни проблеми.
Истории за храната и душата е посветен не само на идеята, че храната ни обединява. Той представя и начини, благодарение на които тя обогатява живота ни.
Филмът разглежда и въпросите за различните религии, миналото и приемането му, семейството и децата. Или както казва режисьорът Тонислав Христов: "Истории за храната и душата не е филм само за храната. Тук става въпрос за ритуала на събирането, когато всеки приятел носи на масата своята собствена подправка, така че да може да бъде усетен най-добре от другите."
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights