С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Moët & Chandon среща изкуството

София Павлова
01 Март 2024, 13:16
Share Tweet Pin it Share

На 1 март 2024 г. в Париж, Moët & Chandon ще представи публично шедьовъра, сътворен в сътрудничество със съвременния американски художник Даниел Аршам, вече изложен в историческите изби на марката в Еперне, Шампан. През миналата есен този арт проект бе представен във френската столица по случай 280-годишнината на Moët & Chandon и новото изключително кюве Collection Impériale Création NO.1, а днес намира своя дом в галерия Impériale и трябва да се види задължително от посетителите на избите.

Поръчан от шампанско къщата, релефът става неразделна част от наследството на марката. Посетителите на галерия Impériale, кръстена в чест на император Наполеон, ще могат да оценят релефа на Даниел Аршам, който хармонизира непрекъснатия диалог между старинните стени на избите и шампанското, което отлежава там, създавайки завладяващо сливане на модерно и минало.

"Развълнувани сме да поканим нашите гости да разгледат най-новото допълнение към избата - уникалното произведение на Даниел Аршам, което капсулира нашата история и майсторство. Целта беше да съвпадне с дебюта на колекция Impériale Création NO.1, посветена на 280-годишнината на марката. Щастливи сме, че тази творба ще остане за постоянно в избите ни, отразявайки непреходния дизайн на нашата изключителна нова серия", казва Беноа Гуез, виненият технолог на Moët & Chandon.

Шедьовър, който улавя умението на Moët & Chandon да създава изключителни вина

Монументалният релеф на Даниел Аршам е дълъг 3 метра и висок 1,3 метра. Той улавя основните елементи на наследството на марката - два ангела издигат плоча с гравирани "1743" - годината на основаване на Moët & Chandon от Клод Моет. Митологичната фигура на "Феме", олицетворяваща славата и известността; фасадата на Château de Saran, символ на семейната история на марката; лозята, припомнящи изобилието и разнообразието на региона Шампан; и дървената бъчва, почит към винената експертиза и императорската връзка, с които марката е известна. Аршам избира бяла лята смола за своя шедьовър, като символ на варовиковите почви на региона Шампан, които обгръщат стените на избите.




Аршам създава и лимитирана серия от 85 бутилки - уникални тримерни капсули на времето, които служат като колекционерско сандъче за Collection Impériale Création NO.1.

Генезисът на стенния релеф
Произведението на Аршам е вдъхновено от стъклопис, който украсява входа на избите от 1890 г. Художникът за първи път го открива по време на обиколка на имението Moët & Chandon, в компанията на Беноа Гуез. Той остава очарован от богатството на стъклописа, където се преплитат добре подбрани символи, изобразяващи популярността на шатото, изобилието на лозята и опита на винопроизводителите му.

Изтъкнат артист от своето поколение
Даниел Аршам е известен артист, приветстван като археолог на бъдещето. Той преплита понятието за време, свързвайки минало, настояще и бъдеще в различни материали.

"За мен е чест да видя своето произведение, представено на толкова важно място. Това сътрудничество установява значима връзка между моето изкуство и наследството на марката и аз съм горд, че допринесох за продължаващата история", споделя Даниел Аршам.



Ексклузивното лимитирано издание Moët & Chandon x Daniel Arsham може да се закупи от официалния бутик в Еперне тук, както и с поръчка през официалния дистрибутор на компанията Moët Hennessy за България, Авенди ООД.

Новото Moët & Chandon Collection Impériale отдава почит на разнообразието на региона Шампан и на визията на основателя на марката Клод Моет да "сподели магията на шампанското с целия свят". За създаването му, Беноа Гуез следва концепцията на "haute couture" (висшата мода) и я прилага в направата на това специално шампанско - първото от неговата серия, от колекцията "висша енология". Collection Impériale Création NO.1 е бленд от вина от 7 изключителни години и е първото брут натюр шампанско на Moët & Chandon.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »