С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Лятото на нашето доволство

Рене Йошида
05 Юли 2016, 14:51
Share Tweet Pin it Share

Как сте, драги? Както се казва, от слънцето може да се скриете, но от мен никога. Преди да сте се притеснили, ще ви кажа, че съм избрала две много бързи и лесни рецепти, защото сезонът не е много подходящ за висене над тиганите.

Много ми се искаше да ви покажа някоя рецепта с риба. Размечтах се и стигнах наум чак до Истанбул, където всеки път наемам стая до рибния пазар в "Таксим", за да съм съвсем близо до една сергия, предлагаща единствено пълнени миди с ориз, подправки и лимон. Там винаги заставам като котка пред рибен магазин и не мърдам, докато не намажа поне една безплатна мида.

И така, от мисъл на мисъл, се озовах до "Щастливото прасе", където Джун беше пуснал миди по бургаски, ама, както винаги, не съвсем по бургаски. Абсолютно гениални! Веднага всички риби излетяха от главата ми и взех решение да свия рецептата му и да я споделя с вас.

Ще ни трябват миди - черни, черноморски живи, моля! Трябва да миришат на море и да са с цели черупки и затворени. Тези, които са отворени ги чуквате с пръст и ако не се затворят, директно към кофата за боклук. Заради замърсяването на водите, аз лично предпочитам да се купуват миди от ферми, защото така има някакъв контрол. Когато ги купите, може да ги съхраните в хладилника за около 3-4 дни в купа с готварска хартия на дъното, която да обира влагата. Но, естествено, най-добре е да ги сготвите веднага. За да ги запазите живи, като се приберете, веднага ги разопаковайте, за да могат да дишат.

Чистенето никак не е страшно. Поставяте ги в студена подсолена вода за 20 минути, където изхвърлят пясъка вън от черупката. Измивате много добре отвън с малка четка и след като дръпнете така наречената "брадичка" по посока на по-плътнозатворената част на мидата, сте готови да пристъпите към виртуозната част, а именно, готвенето.

Ако имате възможност, си купете стриди и ме поканете, но ако не, не се мръщете. Мидите са доста по-евтини, което винаги е предимство. Богати са на протеини, без да са калорични или богати на мазнини. И ако това не ви е убедило, ще добавя, че от тях може да си набавим прилично количество цинк, фосфор, селен, витамини B12 и C, желязо и Омега 3 киселини, повече от всяко друго ракообразно. Така, че казах миди и точка.

Другата ми муза за този месец е кралица череша. Откакто се помня, всяка година по това време най обичам да се покатеря на някоя череша и с часове да не слизам. Ако има и преминаващи хора, които да целя с костилки, направо рай! Мен ако питате, най-добре е да си хапвате черешите ей така, но понеже тази рубрика не е веган курс по готвене, където измивате чушките, слагате ги в чиния и готово, ще трябва малко повечко да се постараем.

Изрових една френска рецепта за десерт или така наречения клафути. Аз го наричам просто голямата черешова палачинка или никак не го наричам, а само го правя и оставям другите да го изядат, защото към десертите като цяло нищо не изпитвамосвен нуждата да добавя нещо от мен. В случая - пресен босилек.

Значи, череши Говорим за ударни дози микроелементи и витамини... и щастие, много. Дънов казва, че: "В черешите се крие законът на Свободата. Те имат райски произход и носят много силни чувства".

Взимайте продуктите и след мен по петолинието на рецептите!

  • снимка: Анелия Тодорова - Нелсън



РИЗОТО С МИДИ "ПО БУРГАСКИ"

Продукти:

Ориз арборио - 200 гр
Лук бял, нарязан на бруноа - 50 гр
Бяло вино - 200 мл
Бульон, зеленчуков - 1л (няма да имате нужда от целия)
Миди, почистени - 1.2-1.5 кг
Морков, настърган - 1 бр
Пресен лук, нарязан - 3-4 стръка
Копър - ½ връзка
Магданоз - ½ връзка
Девисил - няколко стръка
Домати (може да използвате и консерва от 700 гр) - 1кг
Чесън - 4-5 скилидки

Задушете в малко зехтин 4 скилидки чесън, след което прибавете обелените и нарязани домати (или консервата) и гответе 30 минути, след което пасирайте.

Задушете лука в малко зехтин, докато омекне, добавете ориза и гответе 1-2 минути на умерен огън.
Изгасете с половината вино, след което започнете постепенно да добавяте бульона, като бъркате непрекъснато. Спрете да добавяте бульон, когато оризът е почти готов. Гответе, докато оризът стане ал денте и течността се изпари изцяло, след което изсипете в плоска тава и направете няколко "разреза" с дървена лъжица, аз да спрете готвенето.

В голям тиган или тенджера задушете в малко зехтин 1 скилидка чесън, морковите и пресния лук.
Добавете мидите и разбъркайте. Добавете останалото бяло вино и гответе 1 минута.
Доабвете ориза и разбъркайте, добавете доматения сос, както и малко бульон и бъркайте непрекъснато, гответе докато сгъсти и оризът е готов.
Овкусете със сол, пипер и нарязаните пресни подправки.

  • снимка: Анелия Тодорова - Нелсън



КЛАФУТИ

Продукти:

Босилек листа - 10 бр (големи)
Брашно- 120 гр
Захар- 70 гр
Яйца - 3бр.
Масло- 50 гр
Мляко-100 мл
Череши- 600-700 гр
Пудра захар

Намазвате тавичката или формата с масло. Слагате черешите с костилките, които ще дадат на десерта аромата на горчив бадем. Поръсете с пудра захар и печете във фурна на 175 градуса за около 10 минути. През това време в блендер или на ръка смесете останалите продукти и разбийте до гладка смес.
Оставете да почине поне 30 минути и изсипете във формата при черешите. Печете на същите градуси за около 30 минути. Оставете леко да изстине, поръсете с пудра захар, може да добавите и пресни череши.

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    hamiltonf
    11, 41, 14 Юли 2016, 11:41

    РИЗОТО С МИДИ "ПО БУРГАСКИ" - Супер, изпитано е вече. Сос - уникален.

    https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA

    !

Реклама »