С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Слав(н)и времена

Михаил Ванчев
18 Май 2016, 12:24
Share Tweet Pin it Share

Какво може да накара един добър готвач да зареже кариера в София и заедно с целия си екип да се премести в Пловдив? "Усетих, че е време сам да направя нещо значимо и си избрах хубав, но не толкова популярен ресторант, който да разработя, за да стане разпознаваема марка на моята авторска кухня", казва шеф-готвачът Слави Колибаров. Той е убеден, че европейска столица на културата (чието домакинство през 2019 спечели именно Пловдив) ще означава още и европейска столица на храната. "Европейската" храна е страстта на младия готвач. "Разбира се няма такова понятие като европейска храна, но преплитането на националните кухни в Стария континент, заимстването на идеи, вкусове и технологии вече се харесва на гостите ми в ресторант "Буено" - обяснява той. В началото - точно преди половин година - нещата в "Буено" съвсем не изглеждат така.

Смущаващо начало

"Честно казано, началото в Пловдив беше леко стряскащо за мен", признава половин година по-късно Слави Колибаров. Стряскащ е например фактът, че масовият клиент в Пловдив е толкова привързан към традиционното, че трудно ще го накараш да опита нещо различно. Слави Колибаров обаче нямаше да е професионалист , ако не знаеше как да превърне консервативната нагласа на провдивчаните най-напред в любопитство, а после и в лоялност към мястото, където ще му поднесат познатото по непознат начин.

"Започнах с това, че сготвих традиционните наденички по тракийски и родопския пататник с новата за Пловдив технология "су вид" и с малко по-различни подправки. С което подготвих гостите си за нови вкусове", разказва Слави Колибаров за първите си експерименти в "Буено". Следват рибни вечери, вечери на италианската кухня, вечери без месо. "Залагам на разнообразието - поне веднъж седмично се стараем да има нещо специално и тематично. Хората вече искат да опитват".

"Искам да ме изненадаш"

Вече има и такива гости в заведението на Слави. За шеф-готвача думите "искам да ме изненадаш" означават доверие. Изненадата може да бъде миди Сен Жак или родопски пататник, нилски костур или домашна пастърма от сьомга, десерт с чия или чийзкейк с кехлибар.

Но това, което Слави Колибаров прави по неповторим начин е неговото парфе от гъши дроб и сладко от розови листчета. "Всъщност е много лесно, но първо трябва да намериш пресен гъши дроб от района на Раковски и Брезово. Гъши, а не патешки", подчертава шеф-готвачът. Той си има лични доставчици, на които се доверява. После идва сладкото от розови листчета, което също е домашно приготвено. Има, разбира се, вкусове от коняк Martell или Remy Martin VSOP, както и две тайни съставки.

После следва престой в хладилник, оформяне и обстоен разговор с госта на "Буено" за това кое вино ще подхожда на патешкото парфе със сладко от розови листенца. Тук вече съпругата му - сомелиер Милена Колибарова, е в стихията си. А след това? "След това" вече е започнало с плановете за лятна градина върху покрива на ресторанта. С идеята за още един ресторант. Но най-вече с неутолимото любопитство на Слави Колибаров към експеримента.

  • Слави Колибаров и неговата съпруга, сомелиер и маркетинг мениджър на

    Слави Колибаров и неговата съпруга, сомелиер и маркетинг мениджър на "Буено", кроят планове за още един ресторант


Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  патешко парфе

Реклама »