С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

I Loves You, Porky

Марина Караконова
26 Януари 2016, 12:09
Share Tweet Pin it Share

Храната никога не е само храна, тя е още политически и културен символ.

Датският град Рандерс, на 200 км северозападно от Копенхаген, се разпореди свинското да стане задължително в училищното меню и във ведомствените ресторанти. Веднага беше уточнено, че това се прави, за да се запазят традиционните храни, а не е атака слещу мюсюлманите, съобщи Al Jazeera.

Франк Ньогард, член на общинския съвет в Рандерс  обясни, че решението е взето, за да се гарантира, че свинското ще си остане "основна част от датската хранителна култура".

Свинското е най-популярното месо в Дания, но е забранено в мюсюлманската и еврейска култура. Един от градовете-най-големите производители на свинско, през миналата година прие 20 000 бежанци, повечето мюсюлмани.

Ньогард, който е член на антиимитрански настроената Народна партия, поясни, че това не е заплаха за мюсюлманите, а сигнал, че "ако сте мюсюлманин, и имате намерение да дойдете в Рандерс, не очаквайте, че можете да наложите своите хранителни навици на всички останали". Той допълни, че в същото време халал, вегетариански и диетични ястия, си остават в менютата.  

През 2013 г. в някои детски градини в Дания започнаха да дават халал вместо свинско заради мюсюлмансите деца, което породи разгорещени дебати.
 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  бежанци, халал
1 Коментар
  • Profile preview
    Trayan
    14, 16, 28 Януари 2016, 14:16

    Доста тъпо, защото месото и най-вече свинското са нездравословни. Не е това начинът.

    ! Оценка
    -49    +1

Реклама »