Новини

Китай разширява винените си интереси

Бакхус 08 декември 2011, 13:41

Докато Европа и САЩ се борят за все по-изгодни позиции на китайския винен пазар, Китай започна да проявява и ответен интерес. Ако не към пазарите им (китайските вина още не са съвсем достигнали това ниво), то поне към лозята им.

Наскоро шато от Сан Емийон в Бордо, заедно с лозовите му масиви и изба, беше закупено от известната китайска актриса Джао Уей (сравнявана по популярност с Дрю Беримор). Макар стойността на сделката да не стана ясна, предположенията са, че цената на Château Monlot и неговите седем хектара земя варира между 4 и 5 млн. евро, коментира Decanter.

Джао далеч не е първият китайски купувач в Бордо - вече около дузина парцела в района са собственост на китайци, но пък е най-известният до момента. Според местния в. "Сюд Уест" сред китайските купувачи в региона се наблюдава тенденция за пълна замяна на винарските екипи със свои хора и преориентиране на произвежданите вина към директен износ за Китай.

Актрисата обаче няма намерения да се меси в работата на избата към новото си шато, освен с финансова подкрепа. Вината на Château Monlot в момента се продават за 22-35 евро. Остава да се види, дали в скоро време те ще се появят из китайските магазини.

Междувременно друга китайска знаменитост вече "обира плодовете" от интереса си към виното - баскетболистът от NBA Яо Мин наскоро пусна на родния си пазар първата партида вина на компанията си "Семейни вина Яо" в Напа. Серията "Напа Вали Каберне Совиньон" реколтата 2009 г. засега се продава само в централен Китай, като цената на една бутилка достига $289, заради големия акциз върху алкохолни напитки. Самото вино е произведено от няколко лозя в долината Напа и е в стил "Стар свят". Очаква се вината на Яо Мин да се появят и на американския пазар през 2012 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK