С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Нискобюджетно гурме

Васил Богданов
30 Април 2015, 05:10
Share Tweet Pin it Share

Гурме е дума, която често свързваме с висока цена и луксозни, редки продукти. Поначало обаче тя има различен смисъл: обозначава представата за фини вкусове, умело съчетани продукти, балансирани усещания в устата, красиво представяне.

Кулинарни умения, емоционално отношение към храната, добър стил - те могат да превърнат и най-непретенциозния, ежедневен продукт в събитие, защото всеки знае да се забрави в кадифеното богатство на една хапка гъши дроб, но съвсем не всеки може да види и покаже потенциала на семплия картоф.

Водени от убеждението, че високото качество може да се постигне и със скромни средства, определихме сумата 12-15 лв. за двама души като златна среда за българските условия и помолихме шеф Димитър Клаклов да изготви пет менюта, всяко от които да се побира в тази бюджетна рамка. Менютата с цялата конкретика на продуктите и рецептите за приготвяне може да откриете в печатното издание. Както и по-общите съвети на шеф Клаклов, полезни за разумно финансово поведение в кухнята с отличен резултат.

Неговото първо напътствие е всяко хранене да получава своята тема - веднъж определена, тя може да ни води, да ни помогне да сме по-концентрирани в магазина, да предотврати случайните покупки на продукти, които след това се оказват излишни и изхвърляме.

Шпиковано пилешко филе с кашкавал, хрупкава билкова коричка и картофи (6,50 лв.)

пилешко филе 440 г

кашкавал 50 г

сол, пипер

За коричката:

магданоз, джоджен, мащерка, розмарин

орехи 20 г

зехтин 40 мл

чесън, сол

лимонов сок 20 мл

галета 60 г

картофи 240 г

пикантина

Осоляваме пилешкото филе и го пълним с кашкавала. Запържваме го от двете страни до златисто и го подреждаме в тавичката. Билковата коричка я правим в блендер, като смиламе всички съставки до хомогенна смес. От горната страна на филето нанасяме фин слой от билковата смес, покриваме плътно филето, след което запичаме във фурна на 170 градуса за 15 минути. Предварително сварените картофи запържваме в масло до златисто.

...

Сп. БАКХУС можете да намерите в специализираните вериги Inmedio и Relay, в CASAVINO, във веригите хипермаректи Кауфланд, Билла, Пикадили и Фантастико, както и в бензиностанции OMV.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  рецепти, салата, тиква
Коментар
  • Profile preview
    MyTwoCents
    19, 27, 18 Май 2015, 19:27

    С жена ми имаме правило - животът е твърде кратък, за да адеш два пъти една и съща рецепта. И общо взето го спазваме. И в никакъв случай не се охарчваме. Така че гурме е култура и начин да се радваш на всичко от живота - в случая храната.

    @)----,--'--

    !
  • Profile preview
    Митев
    07, 59, 09 Май 2015, 07:59

    Думата Гурме не я свързвам с нищо друго, освен с чрево/не/угодническа снобария на хора бездуховни и без работа

    ! Оценка
    -6    +1

Реклама »