Общественият съвет за национална детска болница не е против частната инициатива

Надежда Цекулова, БНР 06 май 2024, 14:09
За Национална детска болница се говори в два контекста: Първият е, когато има сериозен скандал, и вторият е преди избори.

На снимката: детското отделение в "Пирогов".

В интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София, коментира казуса с липсата й, както и случилото се точно преди Великден одобрение от правителството на частно медицинско заведение "Мама и аз" и последвалата светкавична отмяна на разрешението за него.

За Национална детска болница се говори в два контекста: първият е, когато има сериозен скандал, и вторият е преди избори.

Скандалът с решението на Министерския съвет и отменянето му за нова, частна детска болница е фактор, който също е повлиял върху проекта за изграждане на Национална детска болница от държавата. Допълнително ще усложни процеса, защото създаването на едно лечебно заведение като национална детска болница е сложна и комплексна задача, с каквато българската държава не се е сблъсквала от много години.

Хубавото е, че за първи път има непрекъсваемост на процеса, това целенасочено усилие да има национална детска болница и виждаме, че държавата среща сериозни трудности да се справи. Факт е, че се полагат усилия, които периодично биват спъвани от такива събития с неясни последици.

Да е ясно, всички казват - "вие сте чисти комунисти, как сте против частната инициатива", не, не сме! Частната инициатива в здравеопазването е доказала своето място и полза. Всички пациенти обаче знаем спецификите и на двата вида лечебни заведения - частни и държавни, всяко от тях има плюсове и минуси. Важно е обаче, че държавата има общ ресурс от средства и за двата вида лечебни заведения и общ ресурс от работна ръка, от кадри в сферата на здравеопазването. И трябва чрез регулация и политики да реши какво ѝ е приоритет да развива и да го прави както трябва.

Тоест нашите претенции не са към частната инициатива, която гони своя интерес и това е най-нормалното нещо на света. Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща противоречиви послания и оставя хората с усещането, че е абсолютно неспособна да им осигури достъп до гарантираното им качествено здравеопазване - гарантирано по Конституция и по редица национални и международни правни документи

Възниквва периодично въпросът и ни питат и нас: Добре, де, щом държавата толкова време не се справя, защо пък частник да не построи детска болница. Вярвам, че държавата би могла да се справи, ако се намери политическа воля. И всички партии, записали в програмите си като приоритет детско здравеопазване, спрат да се състезават на този терен. И всеки следващ управляващ спре да отменя това, което е направил предишният, и да създадат последователна политика. А се опитат да положат усилие и да създадат последователна политика в това отношение.

Предложението за болница "Мама и аз" е за някаква хибридна структура, която се намира на различна локация от първите две предложения на "Търговска лига". Предложението й за голяма болница в Казичене, което беше отказано от Министерството на здравеопазването, беше обжалвано от "Търговска лига" и преди може би седмици е излязло окончателното решение на съда по този казус. Той е върнат в Министерството на здравеопазването и предстои ново разглеждане.

Ако "Търговска лига" обжалва и отмененото на решение на правителството за детска болница, може да се окаже, че след година или две в Столичната община можем да се окажем в ситуация този инвеститор да има разрешение да изгради две големи многопрофилни болници, с ясната идея, че столицата няма нужда от нито една от тях.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK