С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Реклама

Уиски&храна за душата

ATEAM
21 Март 2016, 15:05
Share Tweet Pin it Share

В новооткрития ресторант "Космос" се проведе специална дегустационна сесия на пет вида превъзходно уиски Grant’s, сред които изключителния 18-годишен Grant’s, в комбинация със специално 5-степенно гурме меню, приготвено от шеф-готвач Георги Бойковски.

Домакин на сесията бе посланикът на William Grant & Sons за България Калоян Александров, който представи вкусовите профили на отделните уискита и основните методи за комбиниране на уиски с храна. Принципите за комбиниране са два – подчертаващ, при който храната, която се поднася отразява доминиращите вкусове в уискито и контрастиращ, при който храната е контрапункт или допълнение към съответния вкус.

Специалният бленд Grant’s Ale Cask – единственото блендирано уиски, което отлежава допълнително в бъчви от бира, бе поднесен в комбинация с брюле от гъши дроб, което допълва яйчено-млечния вкус на малца, патешки сърца в редуцирана бира, за да се подчертаят нотките на бъчвата, в която е отлежавало, а наситената с аромати круша постави акцент върху плодовия характер на уискито.

Един от най-обичаните шотландски блендове в света Grant’s Family Reserve, който се дестилира вакуумно на по-ниска температура с цел лекота и изтънченост на вкуса и запазване на повече аромати, бе дегустиран с ястие с доминиращ плодово-ядков вкус, хрупкав ечемик, допълващ малца и мус от козе сирене с вкус на тофи карамел в синхрон с вкусовите му характеристики.

За Grant‘s Sherry Cask, отлежало допълнително в подбрани бъчви от олоросо шери, придаващи му уникално богат вкус на подправки, шеф-готвач Бойковски бе подбрал  Блек Ангъс говеждо и трюфел, за да допълни торфения вкус и сушени сливи и стафиди, които да отразят характера на сушени плодове.

Майсторският 12-годишен бленд Grant’s, съчетал най-добрите единични малцове и зърнени уискита, всяко от които отлежало в дъбови бъчви в продължение на минимум 12 години, се комбинира отлично с пушени лешници, допълващи топлата му опушеност и сладолед от съчуански пипер и карамелизирано манго, които подчертават вкуса на карамел, плодове и подправки.

Звездата на изисканата дегустация бе съвършеният 18-годишнен бленд Grant’s, създаден от най-добрите единични малцове и емблематични зърнени уискита и доотлежал в бъчви от порто за уникална плътност и интензивност на вкуса. За да изпъкнат ароматните нотки на порто, шеф-готвачът бе подготвил кестени с бурбонска ванилия и сладолед от порто. Медената сладост на уискито бе допълнена от тофи от сушени кайсии, а усещането за свежест бе подсилено от конфитюр от зелени лимони.

Комбинирането на уиски и храна е съвременна световна тенденция, която отваря врати към нови светове от вкусове и изживявания, в които си струва да се потопим – да експериментираме, да откривателстваме, да се насладим. 


За William Grant & Sons
William Grant & Sons, Ltd. е независима семейна дестилерия, създадена от Уилям Грант през 1886 г. Днес, компанията за луксозни напитки се ръководи от петото поколение на семейството и произвежда някои от водещите световни брандове шотландско уиски, като третия най-голям шотландски бленд в света Grant’s®, предпочитания по цял свят Glenfiddich®, ръчно правените едномалцови уискита The Balvenie®, както и други световни марки като ирландското уиски Tullamore Dew, джин Hendrick’s®, ром Sailor Jerry®, текила Milagro®.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »