С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Реклама

Давид Риос за актуалните тенденции при коктейлите

Бакхус
13 Декември 2014, 12:51
Share Tweet Pin it Share

Какви са актуалните тенденции при коктейлите? Има ли "мода" и каква е тя?

Тендецията е да се правят по-опростени коктейли. Опростени от гледана точка на съставките - имам предвид броя съставки. Но не и в смисъла да са прости самите коктейли, а по-скоро да следват принципа, че по-малкото е по-добро. Така посоката е  класическите коктейли да се правят с по-малко съставки. И локалните продукти за всяка държава да се използват с приоритет.

Има ли изявени предпочитания към определени видове алколол като основна съставка в коктейлите - например водка, джин, уиски?

Индивидуално е за всяка дръжава. Има страни, в които хората традиционно предпочитат водка, в други уиски. Но дори в една и съща държава, понякогаm в различни части на страната се предпочитат различни основни алкохолни съставки.

В последните години бирата еволюира към крафт производство, при виното популярност добиха натуралните вина. Има ли аналогични тенденции и при коктейлите?

Бих казал че е същото - все повече е прието да се правят коктейли с по-прости съставки. Но цялостно представяне на коктейла е много важно. Вярвам, че все повече се работи в насока на това не просто да се сервира коктейлът, а той да бъде едно цялостно преживяване. Подобно на това да отидеш на ресторант например - коктейлът също трябва да носи цялостното изживяване  в заведението - музика, светлинни ефекти, дим и др. Идеята е да се създаде една различна атмосфера, а не просто коктейл.

Long или short коктейли са по-търсени?

Отново препочитанието е различно за всяка държава. В Испания например предпочитат дълги коктейли с джин-тоник. В англосаксонските държави предпочитат късите коктейли, по-сухи и по-горчиви. Зависи от вкусовете. Например в Латинска Америка пък им харесват много плодовите сокове като съставка към коктейла. Зависи от региона, в който живееш, от местната култура и други фактори.

Можем ли да говорим за дамски и мъжки коктейли или разликите са размити?

Това е трудна тема, защото стереотипът е, че жените пият по-сладки коктейли, но много често е обратното. Аз имам случай от практиката си, при който  дамата в една двойка пие Мартини Драй, а мъжа - коктейл със сокове. И трябава да се внимава с това, защото понякога ако предложим на жена нещо по-сладникаво, може да се окаже, че сме сбъркали.

В България има ресторант, който вместо вино предлага коктейли в съчетание с храни. Доколко това е популярна тенденция по света?

Това е много интересен въпрос и интересна тема. От известно време се прави в някои от големите градове по света. Това е и едно от нещата, коетоискам да направя и аз за в бъдеще. Защото мисля че да се сервират коктейли, а не само вино с храната е нещо много хубаво, което би се превърнало в нова световна тенденция, но в същото време и клиентите трябва да го приемат и оценят, разбира се, защото те все пак са най-важните. Сложно е като материя, но хората които го практиквуат вече привличат вниманието.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  барман, Давид Риос, коктейли

Реклама »